Cookies and Cream Cake

Betyg: 5.00
(4)
29 oktober, 2016

Tårta har fått ett uppsving de senaste åren. Men samtidigt som tårtor blivit mer populära så har de också blivit mer komplicerade. Det ska vara modellering, fyllningar, sugerpaste och massa handgjorda blommor. Tårtan har blivit mer en konstverk än en dessert. Det tycker jag är lite tråkigt för tårtor är en fantastisk dessert om man vill servera många personer och ofta känner jag att pressen att baka den perfekta tårtan gör att vi drar oss för det, eller känner att vi inte är tillräckligt bra.

Men du behöver inte göra det så komplicerat för att det ska vara en vacker och effektfull tårta. Den här tårtan, Cookies and Cream Cake, är en av de enklaste tårtor jag bakat men den är fortfarande snygg att titta på och eftersom man ser smakerna den innehåller så vill man skära en bit direkt. För vem gillar inte choklad och Oreo Cookies?!

Oreotårta

Naked Cake

Det är riktigt enkelt att baka den här tårtan eftersom du inte frostar tårtan. Det jobbigaste  är att baka bottnarna var för sig och vill du undvika det så går det självklart bra att köpa tre formar av samma storlek. En ofrostad tårta brukar klassas för Naked Cake, eller en naken tårta. Men bara för att den är naken betyder det inte att den är tråkig.

Bottnar eller fyllning i olika färger gör att det blir en snygg effekt och i det här fallet är det kontrasten mellan de mörka chokladbottnarna och den ljusa fyllningen som gör att det blir en dramatisk tårta i slutändan. För att tydligt visa vilka smaker som finns i tårtan har jag också toppat med krossade Oreo Cookies och det ger en snygg topping som inte kräver speciellt mycket samtidigt som det ger god smak och lite crunch.

tårta med oreos

Cookies and Cream Cake

5 from 4 votes
Portioner 10

Ingredienser
  

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 4 msk maizena
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 4 dl socker
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 170 g smör osaltat och rumstempererat
  • 2,5 dl mjölk
  • 6 st äggvitor

Fyllning

  • 200 g cream cheese rumsvarm
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk florsocker
  • 2 pkt Oreos

Instruktioner
 

  • Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt smöret i omgångar och blanda till en smulig deg. Vispa ihop äggvitor och mjölk. Tillsätt det under omrörning och blanda tills det precis går ihop till en jämn smet.
  • Smöra en form, 15 cm i diameter, och klä den med bakplåtspapper i botten. Häll i en tredjedel av smeten och grädda i 175 grader i cirka 18-20 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Om du har flera formar som är 15 cm i diameter går det givetsvis bra att grädda alla samtidigt, annars grädda efter varandra. Låt bottnarna svalna helt på galler.

Fyllning

  • Vispa cream cheese tills den är mjuk och krämig. Tillsätt vaniljpulver och florsocker och vispa det till en jämn smet. Häll i grädden lite i taget under vispning och vispa sedan upp till en fluffig fyllning. Krossa Oreos och ha i ungefär en tredjedel till hälften i fyllningen. Den kommer sätta sig lite av kakorna och om den blir för tjock så kan man hälla i en matsked vispgrädde eller två och blanda om för att få den lite mer bredbar.

Lägga ihop tårtan

  • Skär av toppen på bottnarna så att de är helt raka. Lägg en av dem på ett tårtfat och bred ut en tredjedel av fyllningen. Lägg på en ny botten och upprepa. När alla tre bottnarna är på plats. Dra runt tårtan med en spatel för att fyllningen ska bli jämn utmed kanten. Lägg till lite fyllning där det blir hål. Det gör ingenting om fyllning kommer på bottnarna, bara de skrapas och kanterna blir jämna. Bred den fyllningen som är kvar över toppen. Toppa med krossade Oreos precis innan servering så att de inte mjuknar.

Anteckning

Den här tårtan blir ganska hög så även om den är liten så räcker den till 8-10 personer.
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. Den tårtan ser god ut men den tårtan kan inte jag äta jag tål inte den tyvärr tråkigt nog.

    Från Alva.

    1. Tråkigt att du inte tål den Alva! Vad är du allergisk mot? Jag kanske kan ge dig tips på hur du kan göra en egen variant för dig.

  2. Går det att dubbla receptet och köra med större formar?

    1. Danielle Författare says:

      Absolut Åsa! Jag skulle tro att receptet är lagom till ca två stycken bottnar bakade i en form med 24 cm i diameter.

  3. Hej! Har en fundering, om man vill göra denna tårta fast i en större form typ dubbelt så stor, behöver man endast dubbla receptet? eller hur kommer det sig att du valt att göra den i en 15cm form? Endast för utseendet eller kan det vara så att detta recept inte funkar så bra med större mått??

    Mvh. Amanda Nybörjare inom bak 😉

    1. Oj, fick visst svaret på min fråga i en kommentar här ovan 😉 Tack iaf.

      1. Självklart går det att dubbla receptet och baka större tårta. Vi brukar inte vara så många som äter så jag brukar inte baka större. Den räcker ändå till typ 12-15 bitar. Så gör så stor som du behöver!

  4. Ska äggvitan bli fluffi/styv när den vispas med mjölken?

    1. Hej Moa,
      Nej, det ska den inte. Du ska bara vispa ihop dem innan du tillsätter dem till resten.

  5. Hej, så många underbara recept. Tack att du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter till oss nybörjare.

    Jag tänkte baka den här till min brors 30-års kalas. Min undran är om den blir väldigt söt? Samt vad du tror om att tillsätta någon syrliga smak också, tex hallon i något lager?

    1. Hej Linnéa,
      Förlåt jag har helt missat din kommentar! Jag gillar inte heller för söta bakverk och den här tårtan tycker jag är lagom. Bottnarna är inte så söta och inte fyllningen direkt heller. Det som är sött är oreokexen men i det stora hela är det inte så mycket. Inte om du jämför med andra söta fyllningar som vaniljkräm osv. Sen hade det nog varit gott med hallon i också 😊

  6. Supergod!
    Min fyllning blev lite brunare än din, antagligen pga för många och för väl krossade oreos. Men smaken var kanon, riktigt bra bottnar också.

    Bakade denna till min sambos födelsedag, vi tackar för ett fint recept! ☺️

  7. Ska servera tårtan på lördag kl 15. Tror du det funkar om vi lägger ihop den på fredag kväll? Och sen dekorerar precis innan?

    1. Danielle Författare says:

      Hej Anna,
      Det går bra! Tänk på att Half naked cakes som den när bottnarna inte är helt täckta behöver plastas in ordentligt i kylskåpet för att inte bli torra. Den bör också stå framme lite innan servering så att dem blir rumsvarm för då smakar dem bäst.

  8. Vi köpte färdig vanilj-tårtbotten (3 delar) fyllde med denna fantastiska fyllning och även ett lager med vaniljkräm! SÅ OTROLIGT GOTT🤩 Tack för bra recept 🙏🏻

  9. Jätte god tårta ny favorit 😊

  10. Jag ska servera tårtan imorgon kväll men har inte möjlighet att baka den imorgon, går det bra att baka den på kvällen idag och frysa in den till imorgon kväll?

    1. Hej Mia,
      Du behöver inte frysa den när det är så kort tid du ska förvara den. Jag gör nästan alltid tårtan dagen innan när jag gör mina. Dessutom är det vispgrädde i den här krämen och det fryser inte alltid så bra. Lägg ihop tårtan och vira in den i plastfolie så kommer den vara saftig och god när du serverar den imorgon! Glöm inte att ta fram den i god tid så att den blir rumsvarm innan servering.

  11. Vad skulle du rekommendera som ersättning till vetemjöl för de som är glutenallergiker?

    1. I mjuka kakor tycker jag det fungerar utmärkt att byta vetemjölet rakt av mot en glutenfri mjölmix. Jag brukar välja en som är anpassad för att baka kakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close