Jordgubbstårta med choklad och rabarber

Betyg: 0.00
(0)
11 augusti, 2015

Det här en jordgubbstårta som verkligen är extra. Det är flera olika steg och tar tid att baka, men det är så värt det! Den är helt fantastiskt saftig och faktiskt en av de absolut godaste tårtorna jag någonsin bakat. Om du vill bjuda på något extraordinärt så rekommenderar jag verkligen det här receptet.

Jordgubbar går så himla bra ihop med både choklad och rabarber så det har jag kombinerat i det här receptet. Vill man göra det lite mindre komplext och plocka bort ett steg så kan man skippa rabarberkompotten och göra mer jordgubbskompott istället.

jordgubbstårta med choklad

Rulltårta som tårtbotten

Något som är lite annorlunda med denna jordgubbstårta är att den mittersta bottnen är en stor rulltårta. Det gör att när man skär i tårtan så ser man vertikala ränder i den vilket blir väldigt effektfullt. Men det ger också mer yta för bottnarna att suga till sig massa god smak från kompotten vilket gör den här tårtan otroligt saftig.

För att göra jordgubbstårtan lite mer stabil så har jag även två chokladbottnar underst och överst så att det är lite lättare att hålla ihop den. Rulltårtorna är både med choklad- och vaniljsmak. Kompotten breds över båda bottnarna och sedan skärs de i fyra remsor på längden. Dessa rullar sedan om vartannat till en stor rund kaka som blir det mittersta lagret i tårtan. Rulla den tills den är lika stor i diametern som chokladbottnarna som ska ligga över och under.

Vad du behöver för att baka jordgubbstårta

  • Jordgubbar: För kompotten går det jättebra att använda frysta jordgubbar, det har ingen påverkan på varken smak eller konsistens. Men för dekoreringen på toppen är det bäst med färska jordgubbar.
  • Kakao: För chokladbottnarna behövs kakao och det är viktigt att välja en sort av hög kvalitet. Det är stor smakskillnad på olika sorters kakao och det kommer märkas i tårtan.
  • Smör: Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar eftersom det är svårt att kontrollera salthalten annars. Det är speciellt viktigt att använda osaltat smör i marängsmörkrämen eftersom det inte blir gott med salt i den och det kan också påverka konsistensen.
  • Syltsocker: Det är så enkelt att koka egen kompott med hjälp av syltsocker. Det går snabbt och det är lätt att få en bra konsistens på kompotten med hjälp av det. Det går bra att byta ut kompotten mot färdig sylt, men de innehåller ofta mer socker och mindre bär vilket kommer påverka smaken.
  • Ägg: Jag föredrar att baka med stora ekologiska ägg eftersom de har både bättre smak och färg.
jordgubbstårta

Spritsa tårtan

När man ska spritsa eller täcka en tårta med en frosting av något slag så rekommenderar jag alltid marängsmörkräm. Den är god, inte så söt och lätt att arbeta med. Dessutom håller den jättebra när den väl kallnat vilket gör det lätt att förvara tårtan utan att förstöra spritsningen.

På utsidan av tårtan har jag spritsat vad man brukar kalla för Petal Piping, alltså som blomsterblad eller liknande. Det är faktiskt förvånansvärt enkelt men lite tidskrävande. De behöver en stor rund tyll och en palettkniv. Sedan är det bara att spritsa duttar i en rad ned på tårtan och dra ut dem med palettkniven. Sedan spritsar man en ny rad med duttarna av frosting precis i höjd med de man spritsade innan. Du arbetar alltså vertikalt men det kommer se ut som du gjorde det horisontellt, i alla fall om du var noga med höjden på dina spritsade duttar. Det är därför detta är lite tidskrävande. Resultatet är jättesnyggt och effektfullt.

Randig jordgubbstårta

Inget betyg än
Portioner 20 portioner

Ingredienser
  

Vaniljrulltårta

  • 2 st ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl mjölk

Chokladrulltårta

  • 2 st ägg
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl kakao
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Chokladbottnar

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 0,75 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bakpulver

Jordgubbskompott

  • 500 g jordgubbar
  • 250 g syltsocker

Jordgubbsmousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl jordgubbskompott

Rabarberkompott

  • 300 g rabarber
  • 150 g syltsocker

Swiss Meringue Strawberry Buttercream

  • 5 st äggvita
  • 2,75 dl socker
  • 313 g smör, osaltat
  • 1 dl jordgubbskompott, mixad
  • jordgubbar, till dekoration

Instruktioner

Rulltårtor

  • Vispa ägg och socker riktigt vitt och luftigt. Vispa ner mjölken. Sila ner övriga ingredienser och blanda försiktigt med en slickepott. Rör bara så att allt precis blandat sig. Lägg en bakplåtspapper på en plåt och fördela smeten över det i en jämnt lager. Grädda i 250 grader i 5 minuter. Lägg under tiden en bakplåtspapper på bänken och strö lite socker över. När bottnen är klar ta ut den ur ugnen och lägg den direkt upp och ned över det sockrade pappret. Låt svalna. Gör exakt samma sak med chokladrulltårtan.

Chokladbottnar

  • Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Häll i smöret och mjölken i äggsmeten, vispa. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver, vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Man ska inte vispa ner mjölet då kan kakan misslyckas. Smörj en springform och klä bottnen med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175grader i cirka 35 minuter. Pröva med sticka så att kakan är klar innan du tar ut den.

Kompotter

  • häll jordgubbar och rabarber i varsin kastrull. Tillsätt syltsocker och låt koka upp efter anvisningarna på paketet.

Jordgubbsmousse

  • Vispa grädden tills den är fast och luftig. Vänd ner jordgubbskompott. Det gör inget om moussen är lite marmorerad.

Swiss Meringue Strawberry Buttercream

  • Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
  • Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
  • Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp! När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vanilj och cirka 1dl jordgubbskompott. Vispa tills allt blandat sig ordentligt. Färga eventuellt med pastafärger för att få en mer intensiv nyans.

Lägga ihop

  • Dela varje rulltårta på längden så att du fr fyra remsor. Bred jordgubbskompott på vaniljbottnarna och rabarberkompott på chokladbottnarna. Börja rulla en av remsorna tajt. När den tar slut fortsätter du rullen med en ny remsa av den andra sortens botten. Sedan fortsätter du varva tills du får en stor och bred rulltårta. Tänk på att inte göra den bredare än din chokladbotten! Ställ den på högkant och använd plastfolie eller aluminiumfolie för att klä runtom så att den håller ihop, dra åt lite så att det är tajt. Låt gärna stå en stund i kylen så att rullen sätter sig ordentligt.
  • Dela chokladbottnen i två lager. Jämna till toppen på den först om det behövs. Lägg det översta lagret på ett fat. Bred över hälften av jordgubbsmoussen. Bred inte hela vägen ut till kanterna, nästa lager kommer trycka ut moussen lite. Lägg försiktigt på rulltårtan som nästa lager. Bred på resten av jordgubbsmoussen och toppa med den sista chokladbottnen. Lägg den sista chokladbottnen upp och ned så att den rakaste och smulfria sidan kommer uppåt. Klä återigen kanterna med folie och tajta till så att tårtan håller formen. Låt stå en stund i kylskåp.
  • Spackla hela tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm. Ställtårtan i kylskåpet en stund så att marängsmörkrämen stelnar. Spackla ytterligare ett lager och ställ en stund i kylskåpet. Se till att toppen på tårtan är ordentligt täckt och jämn. Lägg resten av smörkrämen i en spritspåse med en stor rund tyll. Bestäm hur många rader av Petal Piping som är lagom för höjden på din tårta. Spritsa lika stora duttar i en jämn, vertikal rad. Ta toppen på en palettkniv och dra ut den ena kanten, fortsätt nedåt och gör samma sak på att duttar i raden. Spritsa en ny rad på den delen du dragit ut dra ut med palettkniven. Upprepa tills hela tårtan är täckt. Dekorera med färska jordgubbar på toppen.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Dop, Kalas, Midsommar, Sommar
Dela

Skriv en kommentar

  1. Hej,
    Jag tänkte försöka göra denna fantastiska tårta till min dottern 2-års kalas, men jag undrar hur långt den går att förbereda i förväg då det hade varit skönt om man inte behöver göra den klar samma dag? Hur många personer skulle du beräkna den till? Mvh Sara

    1. Det går bra att förbereda den upp till två dagar innan och så bara toppa med jordgubbar innan servering. Glöm bara inte att servera tårtans rumstempererad eftersom marängsmörkrämen är allra godast då!

      1. Tack för svaret, vad bra att man kan förbereda den innan? Har du ngn mer bild och mer utförlig förklaring hur man gör själva rulltårtebottnen? Hur många personer räcker en tårta till ca?

        Mvh
        Sara

      2. Nej, det har jag inte. Du delar den i fyra längder efter att du brett på fyllningen och så rullar du ihop en längd, när den tar slut skarvar du med en ny osv. Tårtan räcker till ca 12-15 personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 0
Close
Close