Hallon Lakrits Muffins

Betyg: 0.00
(0)
1 mars, 2012
 

muffins

Jag är ganska säker på att jag har en defekt bakgen, den verkar ligga i släkten dessutom. Andra kan gå veckor, månader, ÅR, innan de får lust att baka. Jag? Om det går några timmar är jag glad. Ju mer jag bakar desto mer inspirerad blir jag. När jag därför spenderade fem timmar i köket på Café Utbult och Borneby i tisdags eftermiddag med att baka som en tok så hade man ju kunnat tycka att jag skulle bli ganska nöjd. Men icke. Idag vaknade jag med ett sug efter att ta fram plåtar, formar, slickepottar och gud vet vad. Men innan jag började såg jag till att ha någon att dumpa bakverken på också. Min bror ställde genast upp som bakdistributör (hans arbetskamrater kommer tacka honom imorgon, I’m sure) och jag satte igång med två lite annorlunda och roliga smakkombinationer.

 muffins

 

Först ut här på bloggen är Hallon-Lakrits. Och om jag ska vara helt ärlig så är inte idén min egen. Det var en läsare som kommenterade imorse och undrade om jag kunde hitta på ett cupcakesrecept med saltlakrits och hallon till henne och hennes man. En utmaning! Jag klappade händer av ren lycka. Det jag kommit fram till är mer muffins än cupcakes. Men om man vänder ner hallonen i smeten istället för att trycka ner dem och gör Swiss Meringue Raspberry Buttercream till så blir det nog ypperliga cupcakes! Så för alla er som gillar hallon och lakrits skallarna i lösviktsgodiset, dessa är till er. Och till Caramel som kom med förslaget. Hoppas du och din man gillar dem.

Muffins med hallon och lakrits

Muffins med hallon och lakrits

Portioner 12 st
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 1 timme

Ingredienser
  

 • 120 g salt sill lösviktsgodis
 • 1 msk smör
 • 0,5 dl vispgrädde
 • 100 g smör rumstempererat
 • 0,7 dl socker
 • 2 st ägg
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • Hallon frysta eller färska

Instruktioner
 

 • Värm den salta sillen tillsammans med smör och vispgrädden i en teflonkastrull. Rör ofta så att det blandar sig ordentligt och inte bränner vid.  Allt kommer kanske inte att smälta men det gör inte så mycket. Låt svalna.
 • Vispa smör och socker mjukt och krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Häll i lakritssmeten och rör tills allt blandat sig. Vänd försiktigt ner vetemjöl och bakpulver. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till ungefär hälften. Tryck ner några hallon i varje form. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Yeiii! Tusen tack, detta blir helgens bakutmaning, om sonen tillåter att mamma pysslar på egen hand i köket ett tag!

  Tack igen!

 2. Wii vilken rolig blogg. Och jösses vilka goda cupcakes! allihopa.

 3. Mmmm Hallon & Lakrits….always works 😛 Tack för Salt Sill tipset…

 4. Anonymous says:

  Vilken kul blogg du har!
  Jag och min 11åring har lustläst allt om cupcakes hos dig och igår bakade vi våra första choklad cupacakes nånsin! Med choklad frosting på. Jösses vad goda de blev. Nu är vi frälsta!!

 5. ja älskar salt lakrits och hallon är ju klockrent tillsammans,så detta ser smaskens ut

 6. ja älskar salt lakrits och hallon är ju klockrent tillsammans,så detta ser smaskens ut

 7. Lät spännande det där 🙂

 8. Anonymous says:

  Vilken underbar blogg!! Hittade hit i förra veckan och har varit inne flera ggr varje dag sedan dess och gottat runt bland cupcakes-inläggen. Försökte mig på att göra cupcakes för första gången och följde ditt inlägg som heter Baka cupcakes Steg för steg, men när jag kom till att hälla i vätskan (mjölken) så skar det sig rejält, kan det bero på att jag smälte smöret lite på spisen? Tacksam för svar och keep up the good work!! /Helia

 9. Helia,
  Japp, det beror troligtvis på det. Eftersom mjölken är kylskåpskall så kallnar också smöret snabbt och då kan det bli klumpar. Det brukar inte märkas senare. För att komma undan det är det viktigt att vispa smöret mjukt och luftigt. Det brukar ha lite svårare att klumpa sig då och speciellt om du bara låtit det bli rumsvarmt. Du kan också testa att ställa fram mjölken lite innan eller varva ner den med mjölet. Lite mjöl, lite mjölk osv. det borde inte smöret klumpa sig. Hoppas det hjälper dig!

 10. Såg att Espresso House hade en Cupcake med smaken hallon-lakrits men den var inte ens i närheten av lika smarriga som dessa! 🙂

 11. Vilken underbar blogg du har! Hittade hit av en slump. Och eftersom du verkar inspireras av utmaningar vad gäller smakförslag så tänker jag komma med ett. Min högsta önskan vara om du vågade dig på ett försök att få till ett arraksmuffinsrecept, med samma smak som i arraksbollar. Det hade varit en njutning utan dess like för smaklökarna. 🙂

  Ha en fin dag!

  Kalina

 12. Kalina,
  Jag sätter upp det på min inspirationslista!

 13. Hej! Skulle vilja baka dessa muffins med som små, hur lång tid tror du det ska vara i ugnen då? sen vill jag gärna ha någon frosting på.. vad tror du blir gott?

  Mvh
  nathalie

  1. Om du vill göra dem i minivariant ska de gräddas i 10-15 min. Samma temperatur. Jag skulle nog gjort antingen en hallonfrosting eller en med saltlakrits. Troligtvis den med hallon eftersom det nog blir snyggare färd på den. Eftersom jag är smått galen i Swiss Meringue så hade det nog blivit den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close