Frukost sägs ju vara dagens viktigaste måltid. Det har också varit min absoluta favoritmåltid väldigt länge. Jag gillar helt enkelt frukostmat! Goda smörgåsar, kaffe, pannkakor, gröt och färskpressad juice. Jag gillar äggröra, bacon, salami och annorlunda marmelader. Scones, och helgfrukosten är räddad! Men trots att jag verkligen gillar frukostmaten så är jag en rätt kass frukostnjutare. Ingen dagstidning, morgonrock eller radio på här inte!
På veckorna känner jag att jag inte riktigt har tid att sätta mig ner hemma och äta. Om jag skulle göra det någon gång, för det händer ju, så känner jag mig bara mer stressad. Jag gillar att ha med mig frukost som jag kan äta vid mitt skrivbord i lugn och ro samtidigt som jag läser mina mejl och lägger upp en plan för dagen. Då behöver jag inte heller äta direkt när jag vaknat utan hinner vara vaken en liten först.
Men det är ju inte vad som helst som fungerar bra att ta med sig som frukost till jobbet. Men om man förbereder sig lite så är det otroligt enkelt. Just nu har jag som favorit den här choklad granolan som jag gjort. Den äter jag med turkisk yoghurt och skivad banan. Receptet kommer från en japansk YouTube-kanal som är helt fantastik. Killen som har den gör jättefina videos och bakar fina veganska bakverk och annat mumsigt.
Jag var tvungen att testa denna enkla granola när jag såg videon. Jag plockade bort de chocolate chips som skulle vara i receptet egentligen och la istället till lite russin. Grundreceptet är enkelt att variera så jag ska testa fler smaker framöver.
Chokladgranola
Ingredienser
- 300 g havregryn
- 120 g honung, kan bytas mot agavesirap eller lönnsirap
- 60 g kokosolja
- 30 g kokos, riven
- 30 g kakao
- 80 g nötter, valfria
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 1 dl russin, att blanda ner i färdig granola
Instruktioner
- Blanda samman alla ingredienser utom russinen. Blanda ordentligt så att vätskan blandar sig jämnt i havregrynen och nötterna. Täck en plåt med bakplåtspapper. Häll ut granolan och bred ut den i ett jämnt lager. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Bryt sedan upp det i mindre bitar. Blanda ner russin och häll över allt i en burk med lock. Förvaras i lufttät burk i upp till tre veckor.