Gör eget: Vaniljextrakt

Betyg: 0.00
(0)
31 mars, 2012
 

vanilj

När det har varit så här fint väder de senaste veckorna så har jag fått sån lust att odla grejer. Jag köper nya blommor till alla mina fönster och försöker blunda för alla blad som mina katter tuggar sönder. De gillar också blommor, men det räcker inte att titta på dem. Jag tycker i och för sig också allra mest om växter som är ätbara. Därför planerar jag just nu balkongodling av kryddväxter och salladsblad inför sommaren. Men än så länge känns det lite för kallt. Jag löste det hela med att börja odla lite i skafferiet istället. Fast inte blommor då men nog så ätbart.

I amerikanska recept finner man ofta vaniljextrakt. Det går ju utmärkt att byta ut mot vaniljstång eller vaniljsocker när man bakar men jag blev lite nyfiken på det här med extrakt, smakerna håller sig ju så mycket bättre i sprit. Jag har kollat runt lite i affärer och på internet efter att köpa vaniljextrakt i Sverige men de jag har snubblat över har varit sjukt dyra. Därför blev jag så glad när jag snubblade över en enkel beskrivning på hur man kan göra eget! Jag bunkrade upp med vaniljstänger och besökte Systembolaget för en flaska vodka och efter fem minuter var saken biff. Tyvärr måste man nu har otroligt tålamod. Tre hela månader ska extraktet stå och mogna i skafferiet. Men när det har växt till sig så kan man använda det i precis allt och det ska dessutom vara riktigt drygt.

Nu kanske det inte blev jättemycket billigare egentligen än det man köper färdigt. Speciellt inte om man som jag fick kila ner och köpa en helt ny flaska vodka. Men eftersom det inte spelar någon större roll vad det är för sorts sprit bara det är ren sprit utan smaksättning på. Jag tänkte därför att man borde kunna köra på slattar man har hemma, om man nu råkar ha sådana. Man behöver inte heller vara rädd för att bjuda barn på kakor man bakar med extrakt. Alkoholen försvinner när man gräddar kakorna och i den lilla mängden som behövs så är det absolut ingen fara för att det skulle finnas något kvar. Tänk bara på att dosera lite mer försiktigt än med vaniljsocker, det här är mycket mer potent.vanilj

 

Ingredienser
  

  • 3 dl starksprit jag använde vodka, okryddad
  • 5-6 st vaniljstänger

Instruktioner
 

  • Se till att diska en snygg flaska ordentligt. Min flaska kommer från Lagerhouse och kostade 35kr. Dela vaniljstängerna på mitten men låt en centimeter i varje ända vara hel. Alltså börja dela dem en centimeter från kanten och sluta en centimeter innan vaniljstången tar slut. Tryck ner vaniljstängerna i flaskan och fyll på med vodka så att de täcks. Det går bra att dela stängerna på mitten i fall de inte får plats på längden. Nu ska du låta det stå i cirka tre månader på en mörk plats. Jag har min i skafferiet. Bilden ovan är tagen precis efter att jag stängt locket. Efter något timme började vodka ta färg av vaniljen och bli snyggt gyllenbrun. Jag ska visa er senare hur det ser ut när den är klar och komma med ett omdöme om hur den smakar.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Men åh så bra!!! Jag får nog springa till systemet jag med!!!

  2. Tack för tipset!

  3. Det här vill jag med prova! Alltid kul att ha saker på lagring i skafferiet 🙂 Ska nog prova med rom, tänker att det borde passa bra till vanilj liksom.

  4. Vilket tips, det får man prova på! Gäller bara att ha bra tålamod då! 🙂

  5. hur blev resultatet? är sugen på att prova! så hade varit kul å veta om det blev bra!?

    1. Det blev bra och ger bra smak tycker jag. Ibland kan det dock bli en bismak av spriten beroende på hur mycket man använder och vad det är för typ av bakverk men det antar jag är samma sak som med köpt vaniljextrakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close