Egengjort jordnötssmör

27 juli, 2012
Jordnötssmör 01
 

 Det har varit ett par riktigt varma dagar nu (äntligen) och jag tar mer än gärna tillvara på den svala kvällsluften. Kontoret är därför utflyttat på balkongen tillsammans med de blommor och kryddor som lyckats överleva min infrekventa vattning. Hittills har ju vattningen till stor del skött sig själv, på helt naturlig väg, så jag har ännu inte riktigt fått in någon bra rutin på det hela. Skönt är det i alla fall här ute.

När det är så här varmt blir man ju allt som oftast sugen på något salt. Och då kommer vi till en av mina nya laster. Jordnötssmör. Men vi pratar inte vilket jordnötssmör som helst. Nej, jag vill ha så naturligt som möjligt. Helt enkelt för att jag tycker det är godare och renare i smaken. Jag köpte därför en burk ekologiskt jordnötssmör som bara hade salt tillsatt. Det var supergott men hade två små problem. För det första så blev det en stor klump i botten och väldigt löst på toppen. Hur mycket jag än försökte röra runt så blev det aldrig riktigt bra. Och sen är det dyrt. Ruskigt dyrt för en burk som till stor del försvinner efter att man bestämt sig för att baka en kaka. Inte plånboksvänligt.

Men så ramlade jag över en beskrivning på hur man gör sitt eget jordnötssmör. (På Pinterest såklart, vart annars?) Lyckan var total! Nu köpte jag inte de allra mest kvalitetsvänliga jordnötterna till min provomgång men grejen för mig var egentligen inte att det skulle vara ekologiskt utan att det skulle vara utan tillsatt socker. Ni anar inte hur mycket socker det stoppas ner i grejer. Ta er en titt på burkar hemma i köket och när ni är och handlar.

Men nog om det. När man gör sitt eget jordnötssmör behöver man en bra matberedare och en stor dos tålamod. Det gäller att mixa länge. L ä n g e. Eftersom mitt tålamod är närmare noll än jag känner mig bekväm med att erkänna så är det något jag kämpar med när jag står där böjd över mixern och bara längtar till det färdiga resultatet. Sen måste jag också erkänna att något inte riktigt blev som det skulle andra gången jag gjorde detta. Jag har ännu inte lyckats komma på vad som gick snett. Det är ju så fruktansvärt många steg och krångliga metoder för att lyckas. Hmmm.

Jordnötssmör 03

 

Vad du behöver för att göra ditt eget jordnötssmör:

 • En matberedare
 • 5dl jordnötter av valfri sort
 • En väldiskad burk 
 • Ev. lite agavsirap

Försök att hänga med i de följande, ytterst svåra, stegen. Mät upp jordnötterna. Häll dem i matberedaren och sätt fast locket. Starta. Mixa nötterna först tills de är grovt hackade, sedan tills de är en mjöl. Fortsätt mixa och jordnötterna blir en tjock klump. Tillslut, ska klumpen lösas upp av jordnötternas egen oljighet och bli till ett krämigt smör. Komplicerat va? Mäta, hälla i, starta, klart. Häll upp ditt jordnötssmör på en fin burk. Jag tycker den håller sig riktigt bra i både skafferiet och i kylskåpet. Men den borde nog konsumeras inom två-tre veckor i alla fall. 

Vad kan man nu ha sitt jordnötssmör till? Mitt absoluta favorittips är att breda det på äppelklyftor och äta som mellanmål. Hur gott som helst. Annars har jag ett par nyttigare kakor på gång med jordnötssmör, choklad och, öh, kikärtor(?). Fortsättning följer.

Dela

Skriv en kommentar

 1. Gott med hemmagjort!

 2. De där kakorna hoppas jag kommer snart! Verkar intressanta! Ha det gott /Emma

 3. Spännande! Körde du saltade jordnötter i smöret?

  Ska absolut testa att göra eget jordnötssmör. Har lust att ha i lite jordnötssmör nästa gång jag gör glass. Ser också fram emot kakrecept! 🙂

 4. Jag köpte också jordnötssmör tills jag kom på att jag kunde göra själv! Både billigare och godare! Jag mixade salta jordnötter, stevia strö och kokosolja med en stavmixer. Så gott!

 5. det ser jättegott ut!

 6. Vad mysigt du ser ut att ha det på din balkong, rent av avundsjuk! 🙂 Jordnötsmöret ser jättegott ut med!

 7. Härligt ska spara receptet 🙂

 8. Uh, så sugen jag blev på jordnötsmör! (att äta med sked direkt ur burken förstås…)

 9. Tack för tipset! nu blir det snickersrutor 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close