Chocolate Chip Cookie i gjutjärnspanna

Betyg: 0.00
(0)
5 juli, 2013

För ett tag sen var jag och min pappa på loppis strax utanför Borås. Det är min favoritloppis för de har en grym köksavdelning. Någon har verkligen tänkt till och de ställer upp sakerna jättefint. När vi åkte dit sa jag till pappa att jag skulle vilja hitta gjutjärnspannor som jag kunde ha att baka i. Jag såg framför mig Butterkaka, pajer och den här Chocolate Chip Cookien. Det är väldigt bra att ha med sig min pappa på loppis och ge honom något att leta efter. Han hittar nästan jämt något som är perfekt. Så innan jag ens hade hunnit mer än några meter in på köksavdelningen så hade han hittat två gjutjärnspannor till mig. De var perfekta! Höga raka kanter, två olika storlekar och ett mycket bra pris.

Så jag slog till och nu har jag två fantastiska bakformar! De är helt ljuvliga att baka i. Värmen fördelas jättebra i pannan så man får vara lite försiktig vid gräddningen så att det inte blir övergräddat. Jag premiärbakade som sagt Chocolate Chip Cookie i min största form. Den är nog 26cm i diameter. Det blev helt galet bra! Och så himla smidigt. Jag bara smorde formen och tryckte ner degen och gräddade. Kunde inte varit enklare. Och så är det lite roligare att servera cookies så här. Om man nu inte fyndat på loppis skulle jag tänka mig att det går lika bra att baka i en vanlig springform.

Chocolate Chip Cookie i gjutgärnspanna

Ingredienser
  

 • 225 g smör
 • 2 dl strösocker
 • 2 2/3 dl farinsocker eller ljust muscavado
 • 2 ägg
 • 7 dl vetemjöl
 • 1/2 msk salt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 msk vaniljsocker
 • 450 g choklad kan minskas om du vill

Instruktioner
 

 • Mixa samman det mjuka smöret och sockret till en jämn smet med elvisp, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Häll i resten av ingredienserna och vispa på låg hastighet. Blanda samman det sista med träslev. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i degen. Smörj gjutjärnspannan och tryck ner degen. Tryck ut den så att den blir jämn och går ner ordentligt i kanterna. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Det är lite svårt att säga tiden exakt eftersom det beror mycket på hur väl gjutjärnet värmer kakan underifrån. Kakan ska vara fast i mitten och fått fin färg. Om du inte bakar i gjutjärnspanna krävs det nog lite längre gräddningstid.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. En äkta gjutjärnspanna har jag och den har jag älskat och varit tacksam över i många år.
  Nu känner jag mig ännu lite mer tacksam 🙂

 2. Men vad kul! Har inte tänkt tanken på att baka i gjutjärn. Jag har faktiskt en panna, men den har trähandtag, så det blir till att hitta en annan. Vill du avslöja namnet på din fina loppis utanför Borås? Jag bor i Göteborg, så det kan bli en trevlig dagsutflykt!

  1. Danielle Författare says:

   Den ligger i Dalsjöfors och heter Gärdhem. De har öppet på lördagar. Jag tror de har en hemsida med vägbeskrivning och öppetider så det är bara att googla. Jag hittade en annan trevlig loppis i helgen, Snökullaboden. Men de har öppet på söndagar och är inte lika stora men har grymt fina saker. De har också en hemsida. Tyvärr kan man ju inte ta dem samma dag i så fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close