Bagels

Betyg: 0.00
(0)
11 november, 2014

Det här med att ta hand om sig själv och att må bättre är inte alltid en spikrak resa. Liksom för alla andra så kommer toppar och dalar. Det är bara det att när grundnivån redan är så pass mycket lägre än vanligt så blir dalarna mycket djupare och topparna blir inte lika höga. Det är jobbigt att inse att ibland är toppen på hela dagen att göra något så enkelt som att sätta på en tvättmaskin eller faktiskt kliva upp ur sängen. Det är speciellt svårt att erkänna, både för sig själv och för alla andra, att man sjunkit så djupt. Men det är också ytterst lärorikt. När min grundnivå är så här låg så lär jag mig att uppskatta de små sakerna som ger mig glädje och kraft. Jag tror det är så lätt att tappa bort det i vardagen. Bland alla måsten så är det ofta de saker vi gör bara för att de gör oss glada som ryker först. Och det är precis så man börjar falla. Men jag lovade mig själv att jag skulle lägga fokus på de bra sakerna, saker som gör mig glad och får mig att må bra. För mig har det alltid varit bakning. Det ger mig också otroligt mycket glädje att se hur mina recept och bilder inspirerar andra. Att ge är faktiskt något av det bästa som finns. 

Så jag fick lite hjälp av min kusin som går en bageriutbildning (det ligger visst i släkten det här). Han kom och hjälpte mig lite i min bakterapi och vi gav oss på bagels. Jag har försökt baka bagels förut och de blev riktigt goda men såg helt funky ut. Ingen styling i världen skulle få dem att se trevliga ut på bild. Jag nöjde mig därför med att de smakade bra och så la jag bagels på hyllan. Men nu slog vi våra två kloka huvudet ihop och bakade underbart goda bagels. De såg kanske inte alla helt fantastiska ut men de smakade gudomligt med cream cheese, rostbiff och sallad. Mitt heta tips för att lyckas är att göra hålet ganska stort, det kommer bli mindre under jäsning och kokningen. Det är också viktigt att inte koka för många bagels åt gången. Då är de svåra att vända och vattnat sjunker lite i temperatur. Jag skulle definitivt servera dessa till en soppa för att göra det lite mer mättande, eller till brunch. De går också utmärkt att frysa och ta upp vid ett senare tillfälle.

Bagels

Inget betyg än
Portioner 25 st

Ingredienser
  

  • 50 g jäst
  • 1 liter vatten, ljummet
  • 5 tsk salt
  • 0.75 dl socker
  • 2,6-2,8 dl vetemjöl special
  • 1 st äggvita
  • vallmofrön

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i bunken till en degblandare. Värm vatten till det är cirka 37 grader och häll över jästen. Tillsätt socker och salt och vispa tills allt löst upp sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en deg. När allt mjöl är tillsatt fortsätt knåda degen i minst fem minuter i maskin. Om du knådar för hand, dubbla tiden. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa i cirka en timme.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 25-30 st delar. Forma varje bit till en rund bulle. Tryck ner i mitten av bullen med ett mjölat finger och snurra bullen runt fingret för att göra hålet större. Lägg dina bagels på plåtar med bakpapper, täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Ta under tiden fram en stor gryta och fyller den till 2/3 med vatten, tillsätt 1msk socker till vattnet. Låt det koka upp. Lägg sedan de jästa bagelsen på en hålslev och sänk ner dem i det kokande vattnet. De ska koka ungefär 3 minuter sedan vänder du dem och låter dem koka tre minuter till. Ta upp bagelsen ur vattnet och lägg dem på galler för att torka. När de är torra, pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close