Kolakakor med flingsalt

Betyg: 5.00
(1)
8 november, 2013

Ibland händer det att det står en burk öppnad karamelliserad mjölk hemma i kylskåpet. Den brukar inte få stå där så länge för det är farligt enkelt att ha den på lite glass, smeta den på ett kex eller bara äta den med sked direkt ur burken. Det var vid ett sånt här tillfälle när det fanns en halv burk kvar från något annat bakverk som dessa kolakakor med flingsalt kom till. Flingsalt och kola är en fantastisk smakkombination som alltid går hem!

Vad du behöver:

  • Osaltat smör. Jag bakar alltid med osaltat smör för jag föredrar att kunna justera salthalten själv. I detta fallet så blir kakorna salta också tack vare flingsaltet ovanpå så därför vill jag kunna hålla nere salthalten i degen något.
  • Socker. Jag använder helt vanligt socker här, men det går jättebra med muscavadosocker också för att framhäva kolatonen ännu mer.
  • Karamelliserad mjölk. Karamelliserad mjölk, eller Dulce de Leche, är kondenserad mjölk som kokats tills det tjocknat och blivit som kola.
  • Vetemjöl. Jag använder vanligt vetemjöl här och det är knixigt att byta ut till glutenfritt i hårda kakor.
  • Salt. Lite vanligt salt i degen och flingsalt att strö över kakorna innan gräddning.
kolakakor på en bakplåt
Blondies med kola
Blondies med kola
Lite sega och kladdiga blodnies med kolarippel från karamelliserad mjölk. Som brownies fast med kola istället för choklad.
Till receptet på kolablondies
kolakakor med flingsalt

Kolakakor med flingsalt

5 från 1 röst
Spröda och krispiga mördegskakor smaksatta med karamelliserad mjölk och toppade med flingsalt.
Portioner 20 st
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Kylning 30 minuter
Total tid 55 minuter

Ingredienser
  

  • 150 g smör osaltat
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl karamelliserad mjölk dulce de leche
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • Flingsalt att strö över

Instruktioner
 

  • Blanda samman socker, vetemjöl och salt i en skål. Tillsätt det kalla smöret i kuber och blanda ihop allt tills smöret är finfördelat i mjölmixen. Det ska se ut lite som fuktig sand.
  • Tillsätt den karamelliserade mjölken och knåda ihop till en deg. Plasta in on ställ den i kylen i cirka 30 minuter.
  • Plocka ut degen och dela den i 20 lika stora bitar. Rulla ihop till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut bollarna med en gaffel från två olika håll så det blir ett rutmönster på kakorna.
  • Strö över flingsalt och grädda kakorna i 175°C i cirka 15 minuter. Ta ut och för över till ett galler för att svalna helt.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Hej den kondenserade mjölken… Hur ska den kokas till kola innan eller ska den vara bara som den är i burken vid köpet??

    Ps tack för typ sveriges bästa blogg !

    1. Det finns två olika sorter på hyllan. Färdigkokad som kallas karamelliserad och okokad som är kondenserad. Den kondenserade behöver du koka i tre timmar. Ta bort etiketten och stoppa ner burken som den är och koka upp. Tänk på att burken alltid måste vara täckt med vatten annars finns det risk att den exploderar.

  2. Hej 🙂 Jag är en tjej på snart 15 år som bara älskar att baka! Jag kikar in på din blogg varje dag för att se om du har gjort något nytt inlägg. Dina recept är helt otroliga. Har en lång lista på många av dem som jag är sugen på att prova. Heavenly Cupcake är min absoluta favoritblogg 😀 Ha en bra dag 🙂

    1. Vad roligt! Hoppas du hittar något riktigt gott här!

  3. Hej
    Och tack för fantastiska recept o inspiration!
    Håller på för fullt o kokar den kondenserade mjölken
    för att kunna baka dessa (som jag tror helt underbara) kolakakor.
    Men så får jag se att det står osaltat smör?
    Hmm det har jag inte hemma ju…förstör man kakorna om man tar vanligt normalsaltat smör???
    Önskar dig en fin kväll!!!

    1. Nej, det gör du inte. Uteslut saltet som ska ner i smeten så kommer det att fungera. Jag valde att göra dem med osaltat smör eftersom det ska vara flingsalt på med och jag ville kunna kontrollera saltsmaken bättre.

  4. Grymt recept! Hur goda som helst! 👌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close