Cheesecake är ju något av det absolut godaste som finns att äta till efterrätt. Men det kan kännas svårt att få den så där perfekt blek, krämig och glansig som man vill ha den. Har du någon gång fått en högre mer bränd kant runt din cheesecake? Har den spruckit när den svalnat? Har du tyckt att den blivit äggig och lite grumlig i konsistensen? Det är är receptet och guiden för dig! Jag ska berätta två hemligheter när det gäller cheesecake som gör stor skillnad på slutresultatet.
- Keep it simple. En cheesecake behöver inte så mycket för att bli riktigt god. Jag har provat recept med vetemjöl, yoghurt och andra onödigheter. Vad du behöver är bara cream cheese, grädde, socker och ägg. Och vaniljpulver för smakens skull så klart. Yoghurt och crème fraÎche är mest till för att dryga ut cream cheesen och möjligen dra ner lite på fetthalten. Vetemjöl eller andra förtjockningsmedel behöver du inte heller. Äggen gör att den här cheesecaken stelnar alldeles lagom mycket så att den blir precis sådär krämig som man vill ha den.
- Grädda rätt. Gräddningen är A och O när det gäller att få en perfekt cheesecake som är krämig, jämn och glansig. Och hemligheten är en lägre temperatur, längre gräddningstid, vattenbad och eftervärme. Vattenbadet gör att värmen fördelas mer jämnt runtomkring cheesecakeformen och då höjer sig cheesecaken mer jämnt. Den lägre temperaturen och längre gräddningstiden gör att cheesecaken inte bränns eller bakas för fort och får en tråkig gummiaktig konsistens. Och eftervärmen hjälper cheesecaken att svalna långsammare så att sprickor inte bildas på ytan.
Inte svårt egentligen eller hur? Det jobbigaste är nästan att hitta en form som kan fungera som vattenbad. Min långpanna är egentligen lite för trång men den fungerade någorlunda bra ändå. Din cheesecake form ska passa lätt i vattenbadet och vattenbadets kanter ska vara ungefär lika höga som cheesecakeformens. Det är också viktigt att fylla på kokande vatten i vattenbadet, annars påverkas gräddningstiden. Jag filmade när jag bakade min cheesecake med smak av blåbär så att ni ska se hur lätt det är. Och den blev helt galet god! Mina försökskaniner slickade sina tallrikar och bad om att få bitar med sig hem.
Perfekt cheesecake
Ingredienser
Botten
- 120 g digestivekex
- 3 msk socker
- 80 g smör
Cheesecakesmet
- 600 g cream cheese
- 2,25 dl socker
- 3 st ägg
- 1 tsk vaniljpulver
- 2,25 dl vispgrädde
- 120 g blåbär, kan uteslutas
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 150 grader. Plocka fram en botten med löstagbar kant till cheesecaken och en långpanna eller form som är större är cheesecakeformen och har ungefär lika hög kant. Långpannan ska användas som vattenbad så det är viktigt att cheesecakeformen passar inuti. Rita av botten av cheesecakeformen på ett bakplåtspapper och klipp ut. Sätt ihop formen igen.
- Smält smöret. Pensla hela formen med smör och tryck dit din pappersbotten. Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa till fina smulor. Tillsätt socker och det resterande smälta smöret och pulsmixa till en fuktig, smulig deg. Lägg smulorna i cheesecakeformen och använd en sked eller slickepott för att fördela dem över botten, platta till och trycka ut ordentligt mot kanterna. Ställ åt sidan.
- Ställ tillbaka skålen till matberedaren. Du behöver inte bry dig om att diska dem emellan. Mixa cream cheese och socker till en jämnt kräm. Tillsätt ett ägg i taget och mixa noga mellan varje. Skrapa ner kanterna på formen om det behövs så att det är en jämn och fin smet när du mixat ner alla ägg. Tillsätt vispgrädde och vaniljpulver och mixa ihop så att allt blandat sig ordentligt. Häll cheesecakesmeten över digestivebottnen och tillsätt eventuella smaksättningar.
- Lägg två stora ark aluminiumfolie på bänken och klä in formen ordentligt så att inget vatten kan tränga sig in till formen och krypa upp i bottenskarven. Ta fler ark aluminiumfolie om det behövs. Ställ cheesecakeformen i långpannan och ställ in den i ugnen. Häll på kokande vatten i långpannan så att det når upp till ungefär 2/3 av cheesecakeformen. Grädda i cirka 75 minuter. Cheesecaken är klar när den är lite glansig på ytan och när du skakar på den så dallrar den i mitten men 2-3 cm av kanten är stilla. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar på eftervärmen i cirka en timme. Låt sedan svalna helt på bänken och ställ sedan in den i kylskåpet för att bli helt kall. Låt den stå i kylskåpet i minst tre timmar innan servering, helst över natten. Dra en kniv runt kanten på formen innan du lossar den så att den släpper lättare.
Älskar cheesecake. Brukar göra med hallon men ska prova blåbär någon dag.
Mmmm så sugen jag blev på att baka en till helgen : ) du är toppen på att förklara bra!
Vilket bra inlägg. Blev så sugen på att testa. Har bara bakat cheesecake en gång och den sprack. Trots det serverade jag den på mitt kakkalas. Inte jättestarkt då det fanns 15 olika kakor att välja mellan och ingen orkade cheesecaken efter allt det andra. Så det slutade med att jag fick äta cheesecake en hel vecka efteråt. Men så ska det inte bli den här gången:)
Testade receptet, blev sååå bra! Otroligt gott enligt alla, enligt mig en smula för sött så nästa gång ska jag testa med lite mindre socker. Dock så rann smeten ut från springformen, så folieskyddet fick jag med nöd och näppe på innan jag bokstavligen kastade in kakan i ugnen så att inte all smet skulle hinna rinna ut. Men gott blev det ändå ?
Undrar därför om det finns nåt man kan göra för att förhindra rinner? Att klä med bakplåtspapper upp på väggen av springformem lär ju inte ge nån snygg kant direkt. (Var en dyr springform också så jag hoppas inte det är den som är kass men ska prova med ett annat märke nästa gång ändå.) Vill ju gärna att skapandet går någorlunda snyggt till!
Tack för super fina recept som är otroligt välskrivna ?
Jag tror tyvärr att det är springformen som inte håller tätt. Det skulle inte rinna ut annars. Jag brukar lägga ett bakplåtspapper i botten och sedan på med digestivekexsmulet. Då brukar det inte rinna om inte formen är dålig.
Bakade den i går och bjöd på den i dag. Den var helt makalöst fantastisk underbart god!!!!
Vad roligt att ni gillade den!
Gjorde enligt ditt recept men skippade bären/fyllningen. Gjorde istället en smarrig gelé ovanpå, bestående av färska jordgubbar mixade till slät puré med lite florsocker och limejuice. Vilade tillsammans 24 timmar i kylen. Blev utomordentligt lyxigt! Smarrigaste jag ätit! Detta recept ska jag spara! TACK!!!
Vad roligt att höra, Rickard! Det lät jättegott!
Hej! Vilken fantastisk blogg du har! 🙂
Jag testade detta recept idag, men blev lite osäker på hur jag skulle gå till väga när jag slog av ugnen, så jag har ett par frågor 🙂
Ska man ta ur springformen ur långpannan med vatten och låta den stå kvar eller ska springformen stå kvar i långpannan?
Sedan undrar jag samma sak när cheesecaken tas ut för att svalna på bänk, ska den stå kvar i vattnet eller tas ur?
Sist undrar jag om du vet varför kakan blev lite brun om kanterna och blåbären sjönk till botten? De ser så fina och framhävda ut på din bild 🙂
Tack på förhand!
Den ser även lite svettig och geléaktig ut, kan det bero på att det blev för varmt medan den stod i ugnen och att den stod i aluminiumfoliet ett tag efter jag tog ut den ur ugnen?
Det låter som att den blivit lite varm i ugnen. Testa att sänka temperaturen lite nästa gång och se om det blir bättre!
Tack, vad roligt att du tycker det! När du slagit av ugnen så låter du bara kakan stå kvar, precis som den är. När den ska svalna på bänken så tar du ur den ur vattenbadet. Att kakan blev brun i kanterna kan bero på för hög värme eller att den inte gräddades tillräckligt långt ner. Varje ugn är olika och alla mina recept är uppbyggda kring en vanlig ugn, utan varmluft så har du en varmluftsugn måste du sänka temperaturen. Det kan vara samma sak med blåbären. När smeten blir varm för fort så blir den rinnig och då sjunker blåbären. Hoppas du fick svar på dina frågor!
Hej,
Tack för det här fina receptet. Jag testade det för ett tag sedan och jag längtar redan till nästa gång jag bakar den för den var så otroligt god! 🙂
Jag har införskaffat en ny springform för lite vatten hade lyckats tränga sig in i min gamla form senast jag bakade efter detta recept, så botten av cheesecaken blev lite blöt. Det var lite vatten i aluminiumfoliet när jag tog ut kakan så jag vet inte om vatten hade trängts in i foliet genom vattenbadet eller om det hade bildats ånga i foliet.
Jag testade att hälla vatten i min nya springform idag för att se om den höll tätt, men vattnet rann ut på sidorna, såsom det gör på alla andra mina formar, kaksmet rinner dock inte ut. Är det normalt att vatten tränger igenom kanterna på springformar då vatten är så pass löst? Eller är det en dålig springform?
Tack på förhand 🙂
Hej Anja, vad kul att du gillade receptet! Jag har faktiskt inte tänkt på om det blir kondens. Jag brukar alltid ta dubbelt folie och trycka till ordentligt så att det smiter åt runt formen. Sen häller jag inte i så mycket vatten att det går över kanten på folien. Men det är mycket möjligt att det beror på springformen också, svårt att säga!
Hej,
Verkar vara en god dessert! Om man vill smaksätta med exempelvis flädersaft… Tips på proportioner? Vill ju inte att det rinner iväg 🙂
Går det att frysa in? Ska nämligen göra till stort kalas.
Hälsningar Caisa
Hej Caisa, jag skulle tro att det går bra att byta ut en del av vispgrädden mot koncentrerad flädersaft, kanske 0,25-0,5 dl? Men då är det viktigt att du inte använder lightprodukter för att hålla fetthalten uppe så mycket som möjligt, det är viktigt för konsistensen. Jag har faktiskt inte provat att frysa in cheesecake själv men jag tror att det ska fungera fint. Tänk på att låta den Tina långsamt, gärna i kylskåp och att ta fram den för att låta den bli lite rumsvarm innan servering.
Den enda cheesecaken som är värd att göra, gjort den i flera år. Tack för receptet!