En tigerkaka är perfekt när man inte riktigt kan bestämma sig för om man är sugen på vanlig sockerkaka eller chokladsockerkaka. Det är en av mina absoluta favoriter och enligt mig den godaste sockerkakan. Den är saftig, fluffig och ser fantastisk ut med sin marmorering. Det är ett recept som de allra flesta gillar och det går att variera med lite olika smaksättningar på den ljusa delen av kakan.
Smaksätt tigerkaka
Choklad. Choklad är ju ett måste för att få den fina marmoreringen. Välj den bästa kvaliteten av kakaopulver som du har budget för. Det gör stor skillnad i slutresultatet.
Kaffe. För en lite djupare smak i chokladdelen av tigerkakan kan det vara gott med kaffe. För att få så mycket smak som möjligt utan att påverka konsistensen brukar jag göra en väldigt intensiv blandning med snabbkaffe och kokande vatten, 1 msk kokande vatten till 1 msk snabbkaffe.
Vanilj. Traditionellt smaksätts den ljusa delen med vanilj. Jag använder alltid vaniljpulver eller vaniljpasta som är gjord på 100% äkta vaniljstång. De flesta vaniljsocker på marknaden innehåller vanillin och det ger inte samma goda smak.
Citron. Det är också riktigt gott att smaksätta den ljusa delen av kakan med citron. Jag gillar att använda både skal och saft från citronen för att få så mycket smak som möjligt. Skalet och saften från en citron är lagom. Det är också gott med lemoncurd, cirka 2 msk lemoncurd är lagom för det här receptet.
Apelsin. En annan god citrusfrukt att smaksätta den ljusa delen av tigerkakan med är apelsin. Precis som med citron ger det mest smak att använda både skal och saft. Skalet från en apelsin och saften från en halv apelsin är lagom. Men det går också bra att använda lite apelsinmarmelad för en subtil apelsinsmak, cirka 2 msk.

Förvara tigerkaka
Tigerkaka håller i 1-2 dagar i en plastpåse i rumstemperatur innan den börjar bli lite torr. Vill man förvara den längre än så går det bra att frysa den. Jag fryser den i plastpåsar och det går bra att frysa den både i större delar som t.ex. en halv sockerkaka eller som färdigskurna bitar. Ta upp dagen innan och tina långsamt i rumstemperatur innan servering för bästa resultat.

Tigerkaka
Ingredienser
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 50 g smör, osaltat
- 1 dl mjölk
- 2¼ dl vetemjöl
- 1½ tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Choklad
- ½ dl kakao
Apelsin
- ½ dl vetemjöl
- 1 st apelsin, skal + saft från halva
Instruktioner
- Smält smöret och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker ordentligt med elvisp tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Sila ner vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Häll över hälften av smeten i en annan bunke.
- Sila ner lite mer vetemjöl i den ljusa smeten så att inte konsistensen blir annorlunda från chokladsmeten. Smaksätt med skalet från en apelsin och saften från halva apelsinen, cirka 0,5 dl.
- Sila ner kakao i den ena bunken och vänd ihop det med smeten tills det är jämnt blandat.
- Smöra och bröa en sockerkaksform, 1,5 liter stor. Häll smeterna lite om vartannat ner i formen. Dra en kniv genom smeten i ett zick zack mönster, men inte för mycket för då blandar de två smeterna ihop sig. Grädda i ca 35 minuter i 175 grader eller tills en sticka kommer ut ren.
-tigerkaka går alltid hem, så himla gott!
Va skådar mitt norra öga!!!
Bakat i mitt kök, men inte en smula fanns kvar!!!
Kram Mamma
Ja tigerkaka är alltidgott, roligare än vanlig sockerkaka också. Låter som en god smaksättning.
Den ska jag prova. Snygg blogg du har förresten!
Just baked it!
Soon good.
Thank you for sharing the recipe 😀
Supergod! Rekommenderas.