Go Back
+ servings
tigerkaka med choklad, kaffe och apelsin

Tigerkaka

5 från 2 röster
En saftig tigersockerkaka med smak av choklad och apelsin.
Servings 12 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 55 minuter

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör osaltat
  • 1 dl mjölk
  • dl vetemjöl
  • tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Choklad

  • ½ dl kakao

Apelsin

  • ½ dl vetemjöl
  • 1 st apelsin skal + saft från halva

Instruktioner

  • Smält smöret och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker ordentligt med elvisp tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Sila ner vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Häll över hälften av smeten i en annan bunke.
  • Sila ner lite mer vetemjöl i den ljusa smeten så att inte konsistensen blir annorlunda från chokladsmeten. Smaksätt med skalet från en apelsin och saften från halva apelsinen, cirka 0,5 dl.
  • Sila ner kakao i den ena bunken och vänd ihop det med smeten tills det är jämnt blandat.
  • Smöra och bröa en sockerkaksform, 1,5 liter stor. Häll smeterna lite om vartannat ner i formen. Dra en kniv genom smeten i ett zick zack mönster, men inte för mycket för då blandar de två smeterna ihop sig. Grädda i ca 35 minuter i 175 grader eller tills en sticka kommer ut ren.
Author: Danielle
Måltid: Fika