Brieost är en favorit hos mig och den passar till mycket mer än ostbrickan. Smördegsinbakad brieost är ju fantastiskt gott och det här är en liten variant på det som jag tycker är trevlig att servera som förrätt tillsammans med lite ruccolasallad. De är enkla att förbereda och kan sedan plockas fram och gräddas av precis innan servering då de smakar bäst varma.
Karamelliserad schalottenlök
Det som tar dessa tartletter till nästa nivå är den karamelliserade schalottenlöken, så enkel att göra men så effektfull. Den ger att djup i smaken och tillför lite sötma. Jag vill numera göra karamelliserad schalottenlök till allt! Schalottenlöken är mildare i smaken än vanlig gul lök och röd lök vilket gör att den inte tar överhanden. Eftersom den har tunnare skikt så går den också att skiva tunnare än vanlig lök. När den karamelliseras betyder det att den nästan försvinner och blir mjuk och krämig.
Steker man den lite längre som jag brukar göra så blir det nästan som en liten löksylt som man sedan kan breda på smördegen för att få den goda smaken på hela tartletten. Det här skulle också vara otroligt gott på ostbrickan!
Dessa tartletter serveras bästa varma men det går bra att förbereda dem och grädda när det är dags att servera. Följ receptet fram till att de hackade valnötterna strös över tartletterna, lägg plastfolie över plåten och ställ den i kylskåpet. Det är viktigt att de hålls kalla eftersom smördegen blir godast och frasigast då. När det är dags att grädda, förvärm ugnen och pensla tartletterna med uppvispat ägg och följ sedan receptet nedan.
Brietartlett
Ingredienser
- 2 msk olivolja
- 100 g schalottenlök, fint skivad
- 2 msk äppelcidervinäger
- salt och peppar
- 200 g smördeg
- 300 g brieost
- basilika
- valnötter, hackade (kan uteslutas)
- 1 st ägg, vispat
- flytande honung
Instruktioner
- Om du använder fryst smördeg, ta upp den och låt den tina lite så den blir lättare att kavla.
- Skala och skiva scharlottenlöken fint. Värm upp olivolja i en stekpanna och stek scharlottenlöken på medelhäg värme tills den är mjuk och glansig. Den ska inte brännas och få färg, gör den det så sänk värmen på plattan. När scharlottenlöken är mjuk och glansig, tillsätt äppelsidervinäger för att glasera av pannan och salta och peppra efter smak. Sänk värmen och låt koka ihop tills det blir en mjuk, syltig konsistens. Ta av från plattan och låt svalna lite.
- Kavla ut smördegen och skär i sex rektangulära bitar. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper och fördela scharlottenlöken i mitten på smördegsbitarna med en kant runt omkring. Lägg på några blad färsk basilika på varje tarlett. Skiva brieosten i jämntjocka skivor, cirka 0.5 cm breda. Fördela brieosten jämnt över smördegen och se till att det finns en kant runtomkring. Hacka valnötter och strö över brieosten. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
- Grädda i 15-20 minuter i 225 grader tills smördegen blivit frasig och brieosten smält. Ringla över lite flytande honung precis innan servering. Passar jättebra på en bädd ruccola och blir då en riktigt trevlig förrätt.