Om du vill testa ett gott och lite annorlunda tilltugg med jordgubbar så tycker jag att du ska testa ugnsrostade jordgubbar på crostini med getostkräm. Att ugnssrosta jordgubbar tillsammans med olivolja, timjan och lite honung lyfter verkligen deras sötma och koncentrerar smakerna samtidigt som de får en mjuk konsistens. Det här tilltugget är en perfekt kombination av sött, syrligt och krämigt som passar lika bra till fördrinken eller som ett oväntat inslag på buffébordet.
Jag älskar ICAs egen färskost med chevré och den gör det så lätt att göra det här tilltugget, men om du inte hittar den eller vill göra din egen getostkräm så lägger jag till det i receptet.
Absolut! Fetaost också supergott till jordgubbar, men du kan behöva justera mängden crème fraiche eftersom fetaost är torrare än getost. Fetaosten är också saltare så kan du också behöva skippa flingsaltet.


Crostini med rostade jordgubbar och getostkräm
Ingredienser
- 500 g jordgubbar, färska
- 1 st baguette
- 1 msk olivolja
- 1 msk timjan, färsk
- honung, efter smak
- flingsalt
Getostkräm (eller 125g färdig färskost med chèvre)
- 0,5 dl crème fraiche
- 75 g getost, krämig
- salt och peppar
Instruktioner
- Skölj jordgubbarna och låt den torka på lite hushållspapper.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Toppa jordgubbarna och skär dem i två till fyra delar beroende på hur stora dem är och lägg dem i ett lager på plåten.
- Ringla över olivolja och lite flytande honung. Justera mängden honung efter hur söta dina jordgubbar är. Strö över hackad färsk timjan.
- Rosta jordgubbarna i ugnen på 225℃ i cirka 10-15 minuter. Låt dem svalna lite på plåten.
- För att göra getostkrämen, smula ner getosten i en matberedare eller mixer. Tillsätt crème fraiche och mixa till en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.
- För att göra crostini, skiva baguetten lite på snedden och rosta bitarna. Du kan rosta dem i brödrosten, airfryern eller i ugnen. De ska bli lite frasiga och få lite färg men inte bli för hårda. Låt dem svalna lite.
- Bred getostkrämen på crostini och toppa med rostade jordgubbar. Smaka av med flingsalt, timjan och eventuellt lite mer flytande honung.