Crostini med rostade jordgubbar och getostkräm

Betyg: 0.00
(0)
26 juni, 2025

Om du vill testa ett gott och lite annorlunda tilltugg med jordgubbar så tycker jag att du ska testa ugnsrostade jordgubbar på crostini med getostkräm. Att ugnssrosta jordgubbar tillsammans med olivolja, timjan och lite honung lyfter verkligen deras sötma och koncentrerar smakerna samtidigt som de får en mjuk konsistens. Det här tilltugget är en perfekt kombination av sött, syrligt och krämigt som passar lika bra till fördrinken eller som ett oväntat inslag på buffébordet.

Jag älskar ICAs egen färskost med chevré och den gör det så lätt att göra det här tilltugget, men om du inte hittar den eller vill göra din egen getostkräm så lägger jag till det i receptet.

Går det att byta ut getosten?

Absolut! Fetaost också supergott till jordgubbar, men du kan behöva justera mängden crème fraiche eftersom fetaost är torrare än getost. Fetaosten är också saltare så kan du också behöva skippa flingsaltet.

rostade jordgubbar på baguette med getostkräm
crostini på skärbräda med getostkräm och rostade jordgubbar

Crostini med rostade jordgubbar och getostkräm

Inget betyg än
Krämig, syrlig getostkräm som möter sötsyrliga, ugnsrostade jordgubbar på frasiga crostini. En ljuvlig kombination av sälta, sötma och syra – perfekt som förrätt eller till minglet.
Servings 12 bitar
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter

Ingredienser
  

  • 500 g jordgubbar, färska
  • 1 st baguette
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk timjan, färsk
  • honung, efter smak
  • flingsalt

Getostkräm (eller 125g färdig färskost med chèvre)

  • 0,5 dl crème fraiche
  • 75 g getost, krämig
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Skölj jordgubbarna och låt den torka på lite hushållspapper.
  • Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  • Toppa jordgubbarna och skär dem i två till fyra delar beroende på hur stora dem är och lägg dem i ett lager på plåten.
  • Ringla över olivolja och lite flytande honung. Justera mängden honung efter hur söta dina jordgubbar är. Strö över hackad färsk timjan.
  • Rosta jordgubbarna i ugnen på 225℃ i cirka 10-15 minuter. Låt dem svalna lite på plåten.
  • För att göra getostkrämen, smula ner getosten i en matberedare eller mixer. Tillsätt crème fraiche och mixa till en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.
  • För att göra crostini, skiva baguetten lite på snedden och rosta bitarna. Du kan rosta dem i brödrosten, airfryern eller i ugnen. De ska bli lite frasiga och få lite färg men inte bli för hårda. Låt dem svalna lite.
  • Bred getostkrämen på crostini och toppa med rostade jordgubbar. Smaka av med flingsalt, timjan och eventuellt lite mer flytande honung.

Anteckning

Om du inte vill göra din egen getostkräm kan du köpa en färdig färskost med chèvre. Du kan också byta ut getosten i receptet mot fetaost.
Author: Danielle
Måltid: Förrätt, Tilltugg
Tillfälle: Midsommar, Sommar
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 0
Close
Close