Biscotti är sånna där kakor som kanske inte ser så mycket ut för världen. De lockar inte med fluffig frosting eller några dekorationer. De kanske inte heller är något man bakar till kalas eller till efterrätt. Men skenet kan bedra, de är fantastiska vardagskakor som smakar ljuvligt ihop med en kopp kaffe eller te. De håller länge i en burk på köksbänken och ger den där lilla lyxiga känslan att unna sig något gott utan att det känns som att man äter en bakelse.
Dessa pepparkaksbiscotti är lite extra dekadenta dock för jag har blandat ner massa hackad vit choklad och torkade tranbär som ger dem en lite sötare kick tillsammans med pepparkakskryddor för den där extra juliga känslan. De är perfekta att ha i en burk hemma och plocka fram när man vill ha något gott och juligt till kaffet men kanske inte en vanlig pepparkaka.
Ofta bakar man biscotti med mandelmjöl, med dessa är en försvenskad variant bakade med vetemjöl. De blir krispiga och torra som skorpor vilket gör dem fantastiskt goda att doppa i varm dryck, oavsett om det är kaffe, te eller glögg.


Pepparkaksbiscotti med vit choklad och tranbär
Ingredienser
- 1,75 dl socker
- 50 g smör, osaltat och rumstempererat
- 2 st ägg
- 1 msk pepparkakskrydda
- 0,5 tsk bakpulver
- 6 dl vetemjöl
- 200 g vit choklad, grovt hackad
- 1 dl tranbär, torkade
Instruktioner
- Vispa smör och socker till en jämn kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
- Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Dela degen i två längder och rulla ut i två längder, ungefär lika lång som en bakplåt.
- Lägg längderna på bakplåtspapper på plåten och tryck till dem lite med fingrarna så de blir lite platta. Se till att de inte ligger för tätt eller för nära kanten då de rinner ut lite under gräddning.
- Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Ta ut den från ugnen och snedskär dem i cirka 2 cm tjock skivor. Vänd skivorna försiktigt så de liggr med ena snittytan nedåt på plåten. Ställ in dem i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 minuter så de torkar lite. Låt svalna helt på galler.