Nyttigare chokladmousse

Betyg: 0.00
(0)
28 juli, 2013

Varje sommar tänker jag att det ska finnas massor med tid att göra allt möjligt. Alla projekt jag har liggande ska finna sin avslutning, platser ska besökas, vänner ska träffas. Och sen hamnar man mitt uppe i det och inser att man faktiskt inte har alls så mycket tid som man hade trott. Jag hade stora planer på massor med grejer jag skulle baka, blogga och fixa. Men jag har jobbat långa dagar och de lediga dagar jag haft har jag åkt på dagsutflykter med familjen. Vi har varit och fikat kvarncaféer, åkt till Helsingør och Marstrand samt ätit lunch i den fantastiska miljön runt Torpa Stenhus. Vi har åkt på loppisrundor och varit vid havet och badat, grillat vid sjön och haft allmänt mysigt. Och idag åker jag på en välförtjänt vecka till Turkiet. Det ska bli jätteskönt.

Men i allt det här umgänget så har det ju blivit en hel del fika. Det är ju rätt svårt att åka någonstans utan att sätta sig och fika. Eller det tycker jag i alla fall. Jag har varit och besökt många fina fik den här sommaren. Men det är ändå rätt skönt att komma hem till sig själv och baka grejer man vet att man själv tycker om. Jag är inte speciellt förtjust i den väldigt söta smaken många bakverk har. Jag tycker det ska smaka mer av andra goda kryddor som vanilj, choklad eller kardemumma. Jag gillar när smaker exploderar i munnen. Om man har i för mycket socker missar man oftast det för den söta smaken tar överhanden. Därför var jag tvungen att testa denna chokladmousse som inte innehåller något tillsatt socker. Jag tänker att det är perfekt efter sommarens alla kalla öl, fikastunder och picknicks.

Denna mousse smakar vuxet, så den kanske inte är något för sötsugna barn. Men den är en perfekt avslutning på en god måltid och tillfredsställer chokladsuget utan att bli för mastig. Jag hade en klick vispad grädde till och det gjorde susen. Så här i bärtider är det perfekt att servera med nyplockade hallon eller kanske några blåbär eller jordgubbar. Jag hade dock en öppnad burk persikor som stod i kylen så jag använde den till. Visserligen blir det tillsatt socker i sockerlagen men det blir ändå minimalt eftersom moussen bara är sötad med dadlar. Jag tyckte den var fantastiskt god och kommer säkert göra den fler gånger. Jag sitter redan och klurar på den som nyttigare tårtfyllning. Vi får väl se hur det blir med det.

Vegansk chokladmousse

Inget betyg än

Ingredienser
  

  • 18 st dadlar
  • 1 burk kokosmjölk, kyld
  • 5-6 msk kakao
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • kardemumma, mald

Instruktioner

  • Förbered kvällen innan genom att ställa en burk kokosmjölk i kylen. Ställ den gärna upp och ned så blir det lättare när du ska använda den sedan.
  • Kärna ur dadlarna och lägg dem i en matberedare. Mixa till en jämn smet tillsammans med vaniljextraktet. Ta fram burken med koksmjölk. Öppna den från den sidan som stått nedåt i kylskåpet. Den gräddiga delen av koksmjölken har stelnat och skiljt sig från vattnet. Lägg den vita kokosgrädden i matberedaren. Tillsätt kakao och kardemumma och mixa till en jämn smet. Jag gillar när moussen inte är för hård så jag tillsatte lite extra kokosvatten. Vattnet som blir över kan man använda i matlagning eller annan bakning.
  • Häll upp moussen i fina koppar eller glas. Detta receptet räcket till cirka 6st portioner. Ställ i kylskåpet i några timmar för att stelna och kallna. Servera med frukt och bär, färska eller konserverade. Det är också gått att ha med klick vispad grädde till.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Specialkost: Glutenfri, Vegansk
Dela

Skriv en kommentar

  1. Kul att du varit på Torpa Stenhus!! Där växte jag upp! Ja inte i själva stenhuset förstås, men i det röda huset alldeles nedanför stenhuset. Visst är det otroligt vackert där? Jag brukar åka dit varje år och bara promenera runt. Så himla mysigt.

    1. Vad roligt att världen är så liten! Jag är också från trakten så jag är på Torpa med jämna mellanrum. Det är ju faktiskt inte så långt från Borås heller 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close