Pastasallad är ju en favorit på alla sommarens utflykter och grillkvällar. Det är en riktigt god sidorätt till allt möjligt men kan också göras så mättande att den står fint för sig själv. Pastasallad är också perfekt att göra i förväg och förvara i kylen, den blir bara godare efter en dag eller två när alla smakerna utvecklats tillsammans. Det gör att den är riktigt bra ifall man ska bjuda in på grillkväll och vill ha mycket förberett innan för att kunna umgås runt grillen istället. Men det är också bra att ha i kylen för att snabbt kunna göra en lunch lata sommardagar när man inte orkar laga mat.
Den här medelhavsinspirerade pastasalladen är ett riktigt gott komplement till grillat. Jag åt min tillsammans med halloumi, men ett par kycklingspett eller en grillad fläskytterfilé hade inte heller varit fel. Jag skulle också kunna tänka mig grillad aubergine och champinjoner som ett gott komplement ifall man vill göra den vegetarisk. Genom att utesluta fetaosten eller ersätta den kan man också göra den här salladen helt vegansk.
Risoni, eller Orzo som get ibland också kallas, är en riktigt intressant pastasort. Den ser ut precis som ris men är mycket krämigare och passar perfekt i den här salladen. Eftersom pastan inte är så stor så blir den heller inte lika torr när den är kall som andra pastasorter lätt kan bli. Risoni finns på de flesta matvaruaffärer numera, men självklart kan man byta ut pastan i den här salladen mot en annan sort man gillar eller har hemma.
I den här salladen har jag gurka som jag kärnat ur lite så att den inte blir så vattnig, inlagd kronärtskocka, inlagd grillad paprika, svarta kalamataoliver, rödlök, persilja och fetaost. Allt toppas med en oreaganovinägrett och blandas runt ordentligt. Servera direkt eller förvara i kylen, salladen håller i cirka tre dagar. Om du gör den i förväg så kan det vara bra att inte stoppa ner fetaosten förens vid servering så håller den bättre.
Medelhavsinspirerad pastasallad med risoni
Ingredienser
- 350 g risoni, tillaga enligt förpackningen
- 1 st gurka
- 370 g grillad paprika, inlagd
- 290 g kronärtskocka, inlagd
- 100 g oliver, kalamata
- 1 st rödlök, finhackad
- 1 näve bladpersilja, hackad
- 300 g fetaost
Oreganovinägrett
- 3 msk olivolja
- 3 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk oregano, torkad
- 0,5 tsk salt
- 0,25 tsk svartpeppar
Instruktioner
- Koka risonipastan enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av vattnet och spola under kallt vatten så pastan svalnar något. Låt stå och rinna av ordentligt.
- Medan pastan kokar och rinner av, förberedd alla grönsaker. Dela gurkan på mitten och gröp ut en del av kärnorna med en tesked. Genom att kärna ur gurkan blir den inte så vattnig och då håller sig salladen bättre i kylen. Hacka gurkan, paprikan, kronärtskockan och oliverna grovt. Fin hacka rödlöken och persiljan.
- Blanda samman alla ingredienserna till vinägretten och vispa ihop den ordentligt.
- När risonipastan svalnat och runnit av, blanda ihop dem med alla hackade grönsaker, smula över feta ost och häll över vinägretten. Blanda ordentligt. Servera direkt eller förvara i kylen några dagar.
Anteckning
- Pastan kan bytas ut mot annan sort, men det kan påverka konsistensen.
- Fetaosten kan uteslutas eller bytas ut för att bli helt vegansk
- Lägg till valfritt protein som fungerar att äta kallt för en matig version av pastasalladen som fungerar som huvudrätt. T.ex. korv, salami, bönor eller grillad kyckling.