Italiensk potatissallad

Betyg: 5.00
(1)
7 juni, 2022

På sommaren älskar jag att göra en fräsch potatissallad med färskpotatis. Det är ett jättebra sätt att ta tillvara på kokad potatis, men också smidigt om man vill kunna förbereda tillbehör till en grillkväll eller liknande. Det finns många goda saker man kan blanda ner i en potatissallad och den här italienska varianten är jättegod till kyckling, halloumi, lax eller korv.

Ingredienser och ersättningar

  • Färskpotatis. Jag använder oftast färskpotatis för det är lättillgängligt och prisvärt på sommaren. Men det går också jättebra att göra salladen med delikatesspotatis om det är svårt att få tag på färskpotatis.
  • Rödlök. Jag tycker om att använda rödlök för det ger fin färg till den här salladen, men schalottenlök hade också smakat bra.
  • Citron. Citronskal och citronsaft ger en fräsch smak till den här salladen. Det går bra att byta ut mot lime också. Det går också att skippa citronskalet och ersätta med färdigpressad citronsaft eller vitvinsvinäger.
  • Olivolja. Välj en olivolja som passar till att dressa sallad. En kallpressad olivolja med lite kraftigare, fruktig och pepprig smak passar bra.
  • Chili. Använd så mycket chili du känner blir lagom för rätt hetta. 1-2 st tycker jag brukar vara lagom. Jag plockar alltid ur fröna för att kontrollera hettan lite mer, och det tycker jag är ännu viktigare när de ska ätas utan att tillagas.
  • Kapris. Sältan i kapris är så god och passar så bra i den här salladen. Men om du inte gillar kapris kan du utesluta dem. Det kanske också vara gott att använda salladskapris.
  • Vitlök. Precis som med chili, använd så många klyftor som du tycker smakar bra. Tänk på att vitlöken inte tillagas så den kan kännas lite skarpare än om du har den i mat som tillagas.
  • Slätbladig persilja. Persiljan ger lite smak och mycket fin färg. Det går bra att använda krusbladig persilja också, eller ås kan du utesluta den.
  • Ruccola. Ruccola är en perfekt sallad att ha i en potatissallad för den klarar att tillsättas när maten är lite varm. Vanlig sallad vissnar och blir sladdrig vilket inte blir gott. Om du inte gillar ruccola kan du ersätta med mer persilja eller utesluta. Spenat skulle också kunna vara ett alternativ.
italiensk potatissallad i skål

Vanliga frågor om potatissallad

Kan man förbereda potatissallad?

Ja, potatissallad är perfekt att förbereda! Du kan koka potatisen i förväg och blanda ihop allt dagen efter, eller så blandar du ihop allt och ställer den i kylen tills det är dags att äta. Potatissalladen kan ätas både ljummen och kall.

Hur länge håller potatissallad i kylen?

Eftersom det här är en fräsch potatissallad med mycket färska ingredienser så påverkar det såklart hur länge den håller sig fin i kylen. Jag rekommenderar att äta salladen inom 1-2 dagar efter att du blandat ner ruccola och persilja. Om du vill att salladen ska hålla lite längre i kylen så kan du vänta med att blanda ner ruccola och persilja tills det är dags att servera.

Hur mycket potatissallad är lagom per person?

För vanlig krämig potatissallad så brukar jag räkna med cirka 200 gram per person. För den här typen av potatissallad skulle jag räkna med 200-250 gram potatis per person och anpassa resten av receptet utifrån det.

potatissallad med färskpotatis

Italiensk potatissallad

5 från 1 röst
En fräsch potatissallad med färskpotatis som är smaksatt med italienska smaker. Den här salladen passar att äta både ljummen och kall vilket gör den perfekt att förbereda till grillkvällen.
Portioner 4 portioner
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
40 minuter

Ingredienser
  

  • 1 kg färskpotatis, eller delikatesspotatis
  • 1 st rödlök
  • 1 st citron, skal + saft från halva
  • 0,5 dl olivolja
  • 1-2 st chili, röd
  • 2 msk kapris, grovt hackad
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,75 dl persilja, hackad
  • 50 g ruccola
  • 40 g parmesan, finriven
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Tvätta färskpotatisen och skrubbad en ordentligt. Dela större potatisar i två halvor eller ännu mindre för att få en lagom storlek att stoppa i munnen. Koka i saltat vatten tills de är mjuka och genomkokta, cirka 20 minuter. Häll av vattnet från potatisen och låt dem svalna lite i grytan.
  • Hacka rödlöken i tunna strimlor och lägg den i en stor skål. Tillsätt grovhackad kapris, rivet citronskal, pressad vitlök och finhackad chili samt persilja.
  • Tillsätt pressad citronsaft, olivolja och riven parmesan i skålen och blanda ihop allt till en slags dressing. Smaksätt med salt och peppar.
  • Häll över potatisen och tillsätt ruccola. Blanda runt tills allt blandat sig och är täckt med dressing. Servera salladen ljummen eller låt svalna helt i kylskåpet och servera den kall.
Författare: Danielle
Måltid: Tillbehör
Specialkost: Vegetarisk (lakto-ovo)
Tillagningssätt: Kokad
Tillfälle: Midsommar, Sommar
Dela

Skriv en kommentar

  1. Manolopoulos theodor says:

    Vi testade båda italiensk och fransk potatis salad. Alla gäster blivit super nöjda . Ville gärna ha recept.
    Tack så mycket.

    1. Vad roligt att höra!

5 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close