På sommaren är det skönt att ha lite förberedda grejer i kylen så att man snabbt kan slänga ihop en god lunch eller något smaskigt till utflykten. Den här krämiga kycklingsalladen är en favorit hos mig, den håller sig i flera dagar i kylen och har en perfekt balans mellan krispigt och krämigt.
Krispet kommer från stjälkselleri och äpple. Med lite pekannötter får man också lite extra crunch, men de kan såklart uteslutas om man är allergisk mot nötter. Sellerin ger förutom en krispighet även en lite pepprig smak som är så god tillsammans med kycklingen. I den här salladen rekommenderar jag att använda fasta och syrliga äpplen, de håller bättre och ger en bra balans mellan sötma och syrlighet. Jag använder oftast Granny Smith, men Fuji eller Pink Lady gör sig också bra i den här salladen. De är oftast lite sötare än Granny Smith men fortfarande syrliga och krispiga.
Just balansen i smakerna i den här salladen är så himla goda! Pepprighet från sellerin, syrligheten från äpple och citron samt sötma från äpple och tranbär. Tillsammans med en krämig dressing och grillad kyckling blir det så himla gott! Ofta kan röror att fylla smörgåsar med vara ganska lösa och lite för såsiga i konsistensen. Det är det jag gillar allra bäst med den här salladen – den blir tjock, matig och saftig men behåller fortfarande sitt krisp även efter några dagar i kylskåpet.
Jag tycker den här salladen passar utmärkt som baguettefyllning när man ska på utflykt då den är matig men ändå frisk i smaken. Jag brukar bara fylla bahuetterna med lite grönsallad och den här kycklingsalladen och sen är de klara. Det är också riktigt gott, och kanske lite mer lyxigt, att fylla croissanter med en här krämiga kycklingsalladen. Smörigheten i croissanterna gör sig jättebra med den friska smaken i den här salladen. Men jag tycker också att den här kycklingsalladen är god att äta bara som den är tillsammans med lite grönsallad. Enklare än så kan det ju knappast bli.
Krämig kycklingsallad
Ingredienser
- 1 st grillad kyckling, urbenad
- 3 st selleristjälkar
- 2 st äpplen, Granny Smith
- 1 dl tranbär, torkade
- 1 dl pekannötter, grovt hackade
- 200 g majonäs
- 200 g yoghurt, grekisk
- 1 st citron, saften
- salt och peppar
Instruktioner
- Bena ur en grillad kyckling och hacka köttet i mindre bitar. Lägg i en stor skål.
- Kärna ur äpplena och hacka i små träningar. Jag behåller skalet på med det går bra att skala äpplena innan man hackar dem också. Dela selleri stjälkarna på längden och hacka den därefter fint. Tillsätt hackade äpplen och selleri till skålen med kycklingen. Hacka pecannötter och torkade tranbär och tillsätt dem med.
- Häll i majonnäs och yoghurt i skålen tillsammans med saften från en stor citron. Rör runt så att allt blandat sig ordentligt. Salta och peppra efter tycke och smak.
- Förvara salladen i en bunke i kylen, den håller i flera dagar. Servera som fyllning i baguetter, croissanter eller tunnbrödrullar. Eller bara som den är tillsamman med en sallad.