Potatissallad är ett klassisk tillbehör till grillkvällen eller utflykten. Många kanske tänker på en krämig potatissalld med majonnäs och créme fraîche, men med en enkel vinägrett kan du få en riktigt fräsch potatissallad som kan serveras både varm, ljummen och kall. Perfekt direkt till kvällens middag, men lika god till lunch dagen efter.
Ingredienser du behöver för fransk potatissallad
- Färskpotatis. Det går också bra att använda en lite delikatesspotatis. Tvätta dem ordentligt och behåll skalet på, både enkelt och väldigt gott!
- Schalottenlök. Schalottenlöken är lite mildare än vanlig gul lök vilket gör den perfekt rå i en potatissallad. Du kan byta ut schalottenlöken mot rödlök om du gillar den mer eller mot vårlök om du vill ha en ännu mildare löksmak.
- Haricot verts. Bara det franska namnet gör dessa bönor till en perfekt ingrediens i den här salladen. Förväll dem lite snabbt så blir de ännu mer intensivt gröna och smaken rundas av lite. Men koka dem inte, du vill fortfarande att de ska behålla sin krispighet.
- Ättiksgurka. Ättiksgurkan ger sälta och krispighet till salladen och passar så bra ihop med potatisen. Välj en hel sort och hacka den i mindre bitar. Det kan också vara gott med cornichons om du vill byta ut ättikgurkan.
- Kapris. Kaprisen ger syrlighet och lite lätt bitterhet till salladen som ger den ett djup i smakerna. Testa också salladskapris, det är också riktigt gott i potatissallad. Om du verkligen inte gillar kapris går det bra att utesluta dem eller byta ut dem mot lite gröna oliver.
- Dijonsenap. Den klassiska smaken i fransk potatissallad kommer från vinägretten med dijonsenap. Dijon är en stark och syrlig senapssort, så var lite försiktigt med hur mycket du tillsätter om du är känslig för starka smaker. Det är bättre att tillsätta lite för lite till en början och sedan justera upp när du smakar av.
- Olivolja och vinäger. Använd en kallpressad olivolja av god kvalitet och en ljus vinäger. Jag använder vitvinsvinäger i receptet eftersom det är en vanlig sort som är lätt att få tag på. Men testa gärna champagnevinäger också.
- Persilja och gräslök. Jag gillar slätbladig persilja bäst så det är vad jag använt i det här receptet, men det går såklart också bra att använda en krusbladig persilja. Gräslök är också riktigt gott i den här salladen och om du gillar dill så kan du tillsätta det också.
- Salt och peppar. Smaka av vinägretten och salladen med salt och peppar. Jag använder alltid färsk malen svartpeppar från min kvarn. Till vinägretten tycker jag det oftast är lättast att salta med vanligt finkornigt salt, men till salladen efter att den är ihop blandad så gillar jag att smaka av med flingsalt.
Förbereda och förvara potatissallad
Det går jättebra att förbereda potatissalladen dagen innan och servera den kall. Då kommer alla smakerna att utvecklats ännu mer och den kommer vara precis lika god. Om du förvarar potatissalladen ordentligt övertäckt i kylskåpet så kommer den hålla i cirka 3-4 dagar. Det gör den perfekt att förbereda, men också god att äta som rester dagen efter.
Fransk potatissallad med dijonsenap
Ingredienser
- 1 kg färskpotatis, eller delikatesspotatis
- 2 st schalottenlök
- 4 st ättiksgurka
- 150 g haricot verts
- 1 dl bladpersilja, finhackad
- 3 msk gräslök, finhackad
- 0,5 dl olivolja
- 0,25 dl vitvinsvinäger
- 1-2 msk dijonsenap
- salt och peppar
Instruktioner
- Skölj och skrubba potatisen, dela stora potatisar i mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll med rikligt med vatten. Salta vattnet ordentligt. Låt koka tills potatisen en mjuk utan att den faller isär, cirka 15-20 minuter. Häll av vattnet och ställ potatisen åt sidan.
- Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i haricot verts och ta av från värmen direkt. Låt dem ligga och dra i det kokheta vattnet i cirka 5 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Skär av ändarna och släng dem. Hacka resten i mindre bitar. Lägg i en stor skål.
- Finhacka schalottenlök, hela ättiksgurkor, persilja och gräslök fint och lägg dem i skålen. Tillsätt den ljumna potatisen.
- Vispa samman olivolja, vinäger, dijonsenap, salt och peppar. Börja med lite dijonsenap, den är ganska stark, och justera efter tycke och smak. Häll vinägretten över potatisen och blanda ihop allt.