Lussebullar är inte lussebullar utan massor med saffran. Det måste smaka ordentligt med saffran annars kan man enligt mig lika gärna äta en vetebulle. Det är också otroligt viktigt att de är saftiga för en torr lussebulle är inte alls speciellt roligt. Mina bästa tips för saftiga lussebullar är mycket smör och kesella i degen. Då får man riktigt goda och bra bullar. I år använda jag helt saffran som jag mortlade med lite socker i min deg. Vilken otrolig skillnad! Till nästa år ska jag investera i några gram hel saffran och göra ett extrakt med hjälp av lite rom eller något liknande. Det gick inte att jämför hel saffran med saffran man kan köpa färdigmald i mataffären. Hel saffran gav både mycket mer färg, mer smak och mer doft. Den var mycket mer potent helt enkelt.
Traditionellt sätt äter jag alltid lussebulle framför luciafirandet kl 7 på TV. Om det är en ledig dag, som idag så ställer jag klockan och tar med mig mitt täcke till soffan och så ligger jag där och ser på luciafirandet samtidigt som jag smaskar på frukost med en lussebulle till efterrätt. Det tycker jag är himla mysigt! Kanske inte alltid en söndag när man hade velat sova lite längre men vissa traditioner är värda att hålla på!

Lussebullar
Ingredienser
Fördeg
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 msk socker
- 700 g vetemjöl
Saffransdeg
- 250 g kesella
- 650 g vetemjöl
- 175 g socker
- 0,5 msk salt
- 1 msk kardemumma
- 2 g saffran
- 1 ägg
- 250 g smör, osaltat ch rumstempererat
Dekoration
- russin, blötlagda
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
- 1 msk mjölk
Instruktioner
- Vispa ut jästen i mjölken och tillsätt sockret. Tillsätt mjölet lite i tagen och blanda samman till en jämn smet. Täck med bakhandduk och låt stå i 30-45 minuter. Tillsätt därefter socker, kesella, salt, saffran, kardemumma och ägg. Blanda ner det ordentligt i degen. Tillsätt mjölet och blanda samman till en deg. Tillsätt smöret lite i taget och blanda till en smidig deg. Smörj en stor bunke med rapsolja eller liknande och häll över degen i den. Täck men plastfolie och låt jäsa i cirka 45 minuter. Lägg russinen i blöt, minst 30 minuter.
- Häll av russinen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i små bitar, varje bit ska väga cirka 60 g. Runddriv och låt ligga och vila i 10 minuter på bänken. Rulla sedan ut till längder och rulla ändarna in mot mitten från motsatt håll. Tryck ner ett eller två russin i mitten på varje rulle. Lägg dem med ordentligt med mellanrum mellan varje på en plåt med bakplåtspapper. Vipsa upp ett ägg med lite mjölk och pensla bullarna ordentligt. Låt jäsa i cirka 45 minuter. Grädda lussebullarna i 250 grader i cirka 10 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Ta ut och pensla direkt med ytterligare ett lager av äggvispet. Låt svalna på galler.