Kolabullar

Betyg: 0.00
(0)
18 juli, 2011

bullar kolaVad vore sommar utan saft och kaffekalas med bullar? Men det är inte så roligt att baka dem under soliga dagar när köket fullkomligt kokar och ugnen måste gå på högvarv. Lita på mig, jag har bakat 10st tårtbottnar i 30 graders värme, det är inte något jag skulle vilja uppleva igen. Men oftast är det ju de soliga dagarna man blir så där grymt sugen på saft och bullar. Då är det bra att ha några förberedda i frysen att baka ta upp och tina.

Och eftersom bullar är något av det roligaste som finns att experimentera på så får ni här ett nytt förslag på smak utöver de vanliga kanelbullarna. Eller vem är det jag försöker lura? Jag experimenterar ju med allt. Dels så vet man aldrig när man kommer på något riktigt mumsig och dels så är det i längden riktigt tråkigt att baka samma saker om och om igen när man bakar så mycket som jag gör. Så här kommer receptet på Kolabullar. Om du fortfarande inte kan slita dig från kanelvarianten, gör hälften, hälften. (Eller vem försöker du lura? Gör en sats av varje när du ändå är igång!)

bullar kola

Kolabullar

Inget betyg än
Portioner 15 st

Ingredienser
  

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 2 st ägg

Fyllning

  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 nypa salt

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll den i bunken. Rör jästen tills den löst sig. Tillsätt 4 dl av mjölet och arbeta ihop till en lös deg. Låt stå och jäsa i 30 min.

Fyllning

  • Koka kolablandningen i kastrull tills den känns lagom seg, ca 15 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Rör i smöret och saltet.
  • Tillsätt resten av mjölet, det mjuka smöret, ägg och socker. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Ta upp degen dela den i 2 delar, rulla ut till två längder. Dela varje del i 15 delar. Platta ut varje del lätt, fyll dem med fyllningen och nyp ihop degen . Lägg bullarna i aluminiumform med skarven nedåt. Låt bullarna jäsa i ca 45 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker. Grädda i 8-10 min i 225 grader.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Låter verkligen himla gott med kolafyllning

  2. Oj vad gott det lät, jag älskar kola. Detta måste prövas nån gång!

  3. Gud så många trevliga recept…

    En fråga…Har precis bakat kolabullarna, men mina ser inte alls ut som dina. Det ser ut som dina spruckit och kolakräm som runnit ut…Mina ser mer ut som hela bullar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close