De första kakorna jag minns att jag absolut älskade när jag var liten var Brysselkex. Jag minns att jag bönade och bad mamma att hon skulle baka sådana till mig på mina kalas med rosa socker runt. Och det var inte bara det att jag tyckte de var goda utan de såg så söta ut också. Jag älskade dem då och jag älskar dem fortfarande. Men det här med rosa socker runt har jag kommit över lite så jag behövde en ny idé. En vuxnare variant på mina barndomsfavoriter. Här hade jag ju kunnat göra det enkelt och strunta i att färga sockret och så hade saken varit biff. Men så råkade det ju vara så att jag bakade vaniljbullar för inte så länge sedan och doften av nymald kardemumma är också bland det bästa jag vet så den hade fastnat lite i mitt huvud. Smaken på min vuxenvariant var därefter given.

Så var det ju sockret. För att spegla smaken på kakorna och för att göra dem lite mer intressanta så bestämde jag mig för att rulla dem i en blandning av vanligt socker och mörkt muscovadosocker. Nästa gång jag kommer på den briljanta idén ska jag försöka komma ihåg att mixa sockret lite lätt innan. Muscovadosocker är så fuktigt att det blir lite svårt att blanda ihop med vanligt socker och sedan rulla en kakdeg i det. Det hade varit så mycket lättare att mixa sockret några pulser i en mixer innan jag rullade mina kakor i det så hade det blivit lite mer jämt fördelat och jag hade sluppit stå med en gaffel och blanda runt som en galning. Resultatet när man inte mixar sockret blir lite rustikt kan vi ju säga, det känns ju vuxet och modernt. Men gott var det! Den mörka tonen muscovadosockret har passar ypperligt till kardemumman. Det blev helt klart en ny och mycket enkel kakfavorit!


Kardemummakex
Ingredienser
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 200 g smör
- 1 ägg
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk kardemumma, mald
Garnering
- 1 dl socker
- 0,5-1 dl muscovadosocker, mörkt
Instruktioner
- Dela smöret i små bitar och knåda ihop med de andra ingredienserna till en deg. Rulla till en rulle, cirka 5-6cm i diameter. Mixa socker och muscovadosocker i en mixer. Mixa bara lite lätt så att inte sockerkristallerna går sönder för mycket. Rulla rullen i sockret så att den är helt täckt. Ställ i kylskåpet en stund så degen hårdnar lite. När den gjort det, skär rullen i 1cm tjocka skivor, receptet räcker till cirka 30st kakor. Lägg kakorna på plåten, lägg ändarna med den skurna sidan upp. Grädda i 175 grader i ca 10minuter. Lått kallna på galler.
Åh, detta måste testas, Fast jag kanske kör på råsocker istället, har som vissa andra lite svårt att hålla mig helt till recept. ;
Kram o tack för inspirationen igen!