Glutenfri banankaka

Betyg: 4.00
(1)
1 februari, 2016

Förra veckan ställde jag en fråga på min Facebook-sida om vilken typ av recept de ville att jag skulle utveckla mer av: glutenfria, utan vitt socker, veganska eller en blandning av alla tre. Och flera ville se mer glutenfritt och recept utan vitt socker, gärna sötade så naturligt som möjligt. Jag tycker det är jätteroligt att höra vad ni letar efter för recept, det är alltid roligt att kunna komma med något som ni verkligen gillar och vill prova själva. Ni får mer än gärna ge mig tips och feedback på vad ni skulle vilja ha för typ av recept. Lämna en kommentar eller skriv ett inlägg på Heavenly Cupcakes Facebook-sida.

Och om ni testar ett av mina recept så blir jag jätteglad när ni taggar mig så att jag kan se och kommentera! @danielleschill eller #heavenlycupcake så hittar jag det på Instagram och Twitter. Jag älskar att höra från er och se bilder på recepten ni testat!

Så när jag läste att både glutenfritt och utan vit socker var något flera av er önskade så började jag tänka lite. Glutenfritt är ganska lätt att få till men utan vitt socker brukar bli lite svårare. Speciellt eftersom många produkter redan innehåller socker. Och vissa sockersubstitut tycker inte jag känns mycket bättre. Det är lite svårt att avgränsa ”sockerfritt”. Jag brukar kalla det utan vitt socker och där under hamnar då strösocker, florsocker, sirap och dolt socker i produkter. Jag har säkert missat någon sort här men ni fattar galoppen. Det jag brukar ersätta med är agavesirap, honung, kokossocker, björksocker eller frukt och bär (här ingår torkad frukt och dadlar).

Jag försöker också dra ner mer på sötman och satsar på att smaksätta mer med kryddor, choklad eller vaniljpulver. Att smaksätta mer är ett jättebra sätt att lura hjärnan till att tro att det smakar sött fast det inte gör det. Idag tillsätter man ofta socker istället för eller utöver kryddor och smaksättare eftersom dessa är dyra. Man maskerar på så sätt dålig kvalité eller mindre smaksättning med mer socker. Vi vänjer oss vid sötman och det är först när vi börjar vänja oss av vid socker som vi upptäcker hur söta vissa saker faktiskt är.

Jag bakade denna banankaka eftersom bananer är ett riktigt bra substitut för socker. Om man använder riktigt mogna bananer så ger de en jättegod sötma till en mjuk kaka. Jag hjälpte sötman på traven med lite honung och vaniljpulver men till största delen kommer alltså sötman helt från bananerna. Jag bakade den även med mandelmjöl och kokosmjöl så den är helt glutenfri. Istället för smör använde jag rapsolja och mjölken är osötad mandelmjölk. Det blev en jättegod och saftig banankaka med lite crunch från pecannötterna på toppen. Den håller sig också riktigt saftig i flera dagar i kylskåpet och den går även bra att frysa. Däremot så skulle jag inte tina den i mikrovågsugn utan låta den tina på köksbänken eller i kylskåpet.

Glutenfri banankaka

4 från 1 röst
Servings 10

Ingredienser
  

  • 1 dl rapsolja
  • 0,75 dl mandelmjölk, osötad
  • 2 st ägg
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 tsk fiberhusk
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk kanel, mald
  • 0,5 tsk kardemumma, mald
  • 1 krm ingefära, mald
  • 1 krm nejlika, malda
  • 2 st banan, mosade
  • 1-2 msk honung, efter sötman på bananerna
  • 1 dl pekannötter, krossade till topping

Instruktioner

  • Vispa samma olja, mandelmjölk och ägg. Tillsätt kokosmjöl, mandelmjöl, fiberhusk, bakpulver, salt och kryddor. Blanda samman till en jämn smet. Mosa bananerna och blanda ner dem, tillsätt 1 msk honung och smaka av om det behövs mer, tillsätt i så fall lite till.
  • Smörj en form, ca 20 cm i diameter, och häll i smeten. Strö över krossade pekannötter och grädda i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills kakan fått fin färg och är fast. Låt svalna helt innan servering.
Author: Danielle
Måltid: Fika
Specialkost: Glutenfri, Mjölkfri
Dela

Skriv en kommentar

  1. Christl Höglund says:

    Gjorde banankakan imorse!. Mycket god och lättbakat !
    Ändrade lite i ditt recept; Tog bara vaniljpulver, kanel och kardemumma, för de andra kryddorna var slut.uteslöt honungen också. Istället för valnötter tog jag det jag hade- solrosfrön, hasselnötter och valnötter.
    Ska testa nån dag att byta ut kryddorna mot hallon och blåbärspulver.

    1. Vad roligt att du gillade den! Hallon- eller blåbärspulver låter jättegott!

  2. Hej! Tänkte prova ditt recept men har varken mandelmjöl el fiberhusk hemma. Kan man ersätta dessa med ngt? Typ mer kokosmjöl o bikarbonat/ bakpulver?
    Tack för super recept!

    1. Hej! Just när det gäller glutenfria recept så är det väldigt svårt att ersätta olika mjölet med andra eftersom egenskaperna är så olika. Kokosmjöl binder mycket mer vätska än mandelmjöl så byter du ut till det så kommer kakan att bli väldigt torr. Jag har svårt att säga hur man skulle kunna byta ingredienser i glutenfria recept utan att experimentera och testa en hel del först. Det är så lätt att ändra kemin i receptet när det kommer till glutenfria alternativ till mjöl som förändrar hela konsistensen. Jag är ledsen att jag inte kan hjälpa dig mer än så! Jag hoppas du hittar ett annat smaskigt glutenfritt recept att testa.

  3. Hej! Tycker det här receptet låter fantastiskt. Har en vän som inte klarar rapsolja, går det att byta ut mot kokosolja istället?

    1. Danielle Författare says:

      Hej Tina,
      Det går jättebra att byta ut rapsoljan med kokosolja!

4 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 14
Close
Close