Det finns massa smaskigt man kan fylla bullar med, förutom smör, kanel och socker. Lemoncurd har den perfekta konsistensen och sötman för att passa perfekt som fyllning till bullarna. Det ger också mycket smak och gör bullarna riktigt saftiga. För att förtydliga citronsmaken ytterligare tycker jag det är gott att tillsätta citronskal och saft i bulldegen och toppa bullarna med en florsocker-frosting med citronsaft. Det gör att dessa bullar verkligen är en riktigt citronkick.
Baka bullar i långpanna
När man bakar bullar med sylt eller bärfyllning så tycker jag om att baka dem tätt tillsammans i en långpanna. Det gör dem extra saftiga då vätskan från sylten eller bären lägger sig i botten och degen suger åt sig den underifrån. Det är också enkelt att ringla över frosting istället för att toppa med pärlsocker eller liknande.
Vid servering av bullar bakade i långpanna behöver man skära dem precis som en kaka eftersom de gräddas in i varandra. Det kan också vara bra att ha en tårtspade eller stekspade för att enkelt kunna lyfta upp dem.
Frysa citronbullar
Det går också bra att frysa bullar bakade på det här sättet, men det kan vara bra att skära isär dem innan och förvara dem med bakplåtspapper mellan så de är lätta att sära på. Om du fryser bullarna med frosting på så är det viktigt att vara försiktig vid upptining och inte tina upp dem i för hög värme eller så att de blir för varma. Tina dem gärna långsamt under lägre temperatur och låt dem gärna tina det sista i rumstemperatur. Om de blir för varma kan frostingen smälta för fort och bullarna kan bli torra.
Citronbullar
Ingredienser
- 2 dl mjölk , fingervarm
- 1 dl socker
- 25 g jäst
- 75 g smör, smält och avsvalnat
- 2 st ägg, uppvispade
- 1 tsk salt
- 10 dl vetemjöl, cirka
- 1 st citron, skal och saft
Fyllning
- 2 dl lemoncurd
Frosting
- 3-4 dl florsocker
- 1-2 msk citronsaft
Instruktioner
- Värm upp mjölken så att den är fingervarm och lös upp sockret i den. Tillsätt jästen, vispa ordentligt så att allt löser upp sig och låt stå i 10 minuter. Smält under tiden smöret försiktigt och ställ det åt sidan så att det svalnar.
- Tillsätt smöret i blandningen och vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt citronskal och saft. Blanda ner salt och tillsätt vetemjölet lite i taget. Knåda samman till en deg. Knåda degen så att den blir riktigt smidig, ca 10 minuter i maskin. Låt sedan degen jäsa under plastfolie i cirka en timme.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Den ska vara lite tjockare. Bred på lemoncurd i ett jämnt lager. Tänk på att breda ut i kanterna också! Rulla i hop degen och skär i 12 st lika stora bitar. Smörj en form, ca 20×30 cm, och lägg bullarna direkt i formen. Täck med bakduk och låt jästa i cirka en timme.
- Grädda bullarna i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakade. Det är viktigt att de inte är degiga i botten men de ska inte heller gräddas för hårt, brända bullar är inte godare här! Låt svalna helt.
- Sikta florsockret i en bunke och tillsätt citronsaft lite i taget under vispning. Tillsätt tillräckligt med citronsaft för att skapa en tjock men ändå rinnande frosting. Om den är för lös får den svårt att stelna och är den för tjock blir den svår att breda ut jämnt. Bred ut över bullarna och servera direkt.