Go Back
+ servings
bullar fyllda med lemoncurd

Citronbullar

Inget betyg än
Saftiga bullar fyllda med lemoncurd och toppade med en syrlig frosting.
Servings 12 st
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Jästid 2 timmar
Total tid 3 timmar

Ingredienser

  • 2 dl mjölk fingervarm
  • 1 dl socker
  • 25 g jäst
  • 75 g smör smält och avsvalnat
  • 2 st ägg uppvispade
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl cirka
  • 1 st citron skal och saft

Fyllning

  • 2 dl lemoncurd

Frosting

  • 3-4 dl florsocker
  • 1-2 msk citronsaft

Instruktioner

  • Värm upp mjölken så att den är fingervarm och lös upp sockret i den. Tillsätt jästen, vispa ordentligt så att allt löser upp sig och låt stå i 10 minuter. Smält under tiden smöret försiktigt och ställ det åt sidan så att det svalnar.
  • Tillsätt smöret i blandningen och vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt citronskal och saft. Blanda ner salt och tillsätt vetemjölet lite i taget. Knåda samman till en deg. Knåda degen så att den blir riktigt smidig, ca 10 minuter i maskin. Låt sedan degen jäsa under plastfolie i cirka en timme.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Den ska vara lite tjockare. Bred på lemoncurd i ett jämnt lager. Tänk på att breda ut i kanterna också! Rulla i hop degen och skär i 12 st lika stora bitar. Smörj en form, ca 20×30 cm, och lägg bullarna direkt i formen. Täck med bakduk och låt jästa i cirka en timme.
  • Grädda bullarna i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakade. Det är viktigt att de inte är degiga i botten men de ska inte heller gräddas för hårt, brända bullar är inte godare här! Låt svalna helt.
  • Sikta florsockret i en bunke och tillsätt citronsaft lite i taget under vispning. Tillsätt tillräckligt med citronsaft för att skapa en tjock men ändå rinnande frosting. Om den är för lös får den svårt att stelna och är den för tjock blir den svår att breda ut jämnt. Bred ut över bullarna och servera direkt.

Anteckning

Bullarna går bra att frysa, men det kan vara bra att dela dem med en kniv innan så blir det lättare att plocka fram så många du vill ha. Håll isär dem med lite bakplåtspapper. Med tanke på frostingen är det viktigt att tina dem långsamt och inte under hög värme.
Author: Danielle
Måltid: Fika