Jag måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad när jag bakade Black Bean Brownies. Man behöver faktiskt inte ha mjöl, vanligt socker och mjölkprodukter i allt för att det ska bli bra. Helt plötsligt var hela min värld upp och ner, man kunde ha ALLT i bakade grejer. Och brownies är lite av en personlig favorit så de experimenterar jag gärna på. Om ni inte stoppa zucchini i något tidigare, gör det. Zucchini är en såndär mångsidig grönsak som man kan ha till väldigt mycket. De är supergoda att fylla och gratinera. De är fantastiska substitut mot pasta, speciellt till köttfärssås. De kan ersätta morötter i morotskakan och de underbart gott tillsammans med choklad.
Jag fastnade alltså genast för ett recept på zucchinibrownies som jag hittade här. De innehåller inget mjöl, inget vanligt socker och inga mjölkprodukter. Första gången jag provade dem smälte jag inte chokladen först för det stod inte så i receptet jag hittade. Men det ändrade jag till nästa gång. Något annat som är viktigt är att faktisk tlåta kakan stå inne så länge som det står. Jag gjorde misstaget att tro att kakan var klar och ta ut den för tidigt. Den smakade bra och gick och skära, men den blev mycket bättre andra gången då jag höll fingrarna i styr. Man behöver inte vara orolig för att kakan ska bli torr, det finns inget i den som kan göra den torr.
Och så till den kanske viktigaste frågan av alla. Smakar det grönsaker? Smakar morotskaka grönsaker? Nej, inte den här heller. Zucchinin gör bara att kakan blir otroligt saftig och så känns det i alla fall lite nyttigare. Annars är väl zucchini inte direkt proppfull med bra näringsämnen, den är ju nära släkt med gurkan och består liksom den mest av vatten. Men som sagt supergott i kakor! Och jag passade på att avnjuta dem till en kopp gott kaffe.
Zucchinibrownies
Ingredienser
- 100 g mörk choklad
- 2,25 dl jordnötssmör
- 4 dl zucchini, grovt riven
- 0,75 dl agavesirap, eller honung
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk muskotnöt
Instruktioner
- Smält chokladen över vattenbad. Vispa jordnötssmöret mjukt. Tillsätt den smälta chokladen och den grovt rivna zucchinin, vispa till en jämn smet. Vispa försiktigt ner agavesirap och ett ägg. Vänd sedan ner vaniljsocker, kryddor och bikarbonat. Klä en form, ca 20x20cm, men bakplåtspapper. Fördela smeten i formen. Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter. Kakan ska ha fått fin färg och stelnat i formen. Låt svalna. Skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i kylskåpet!
Zucchini i bakverk är toppen! Jag har bakat med zucchini, men de kakorna har innehållit mjöl, socker…Det här receptet låter intressant och hälsosammare 🙂
Vad spännande det ska jag testa någon gång. Låter riktigt goda!
vad gott det ser ut! va fina foton!
Det här låter ju supersmarrigt… men så såg jag att det stod jordnötssmör i och då föll det… har du nåt förlag på ett substitut för jordnötssmöret?
Inte än annat nötsmör. Man behöver något som ger stabilitet och fett. Jag kan tyvärr inta komma på något annat som fungerar som substitut om du är allergisk.
Hej Danielle!
Jag brukar inte kommentera, men nu måste jag! Gjorde denna kakan i torsdags och den blev sååå jäkla goood! Ni som undviker mjöl och socker som jag gör, ni måååste bara testa denna! Äter LCHF sedan ett år och mår kanonbra av det. Älskar dock att baka och det är min stora sorg att allt jag provar att göra a la lchf inte blir som vanliga kakor och bullar, det finns inget som slår vanligt vetemjöl och socker vad gäller konsistens och smak. Men denna, den har vi njutit med en klick grädde flera ggr i helgen! Duger mer än väl att bjuda gäster på! Som du sa låt den stå inne i 40 minuter och låt stå i kylen över natten så blir den godare att äta.Kram på dig!
Trengte en oppskrift på brownies forrige helg da denne var siste innlegg – perfekt for meg som gjerne unngår melk, sukker og mel! Syns det ble en veldig god kake, og faktisk at den var enda bedre dagen etter og dagen etter der igjen 🙂
Hej! Är det ungefär en hel burk jordnötssmör som går åt eller behöver man köpa två burkar och vilken sort har du använt? /Krista
Jag gjorde eget jordnötssmör enligt ett tidigare recept här på bloggen. Men annars är det ungefär en burk om du vill köpa. Tänk bara på att många jordnötssmör innehåller socker så vill du undvika det helt går du titta noga på burken. Den ekologiska varianten brukar vara ganska bra om jag inte minns helt fel. Jag köper dock aldrig jordnötssmör längre så jag är inte helt säker.
Antar att Skippy är big no-no, mycket socker i den, ska hålla utkik efter ekologisk. Tack! /Krista