Enkla blondies

Betyg: 5.00
(1)
22 januari, 2010

Dessa lite kladdiga och sega blondies är så enkla att baka och innehåller väldigt få ingredienser. De allra flesta har du nog hemma redan men om du saknar något så går det oftast bra att byta ut dem. (Se mina kommentarer om ingredienserna längre ner!)

Vad är skillnaden mellan brownies och blondies?

Den egentlige skillnaden mellan brownies och blondies är att blondies inte innehåller mörk choklad. I vissa recept använder man istället vit choklad för att få samma typ av smet, som till exempel dessa blondies med hallon och lime.

Men det går också att baka både brownies och blondies utan choklad. Brownies utan choklad bakas istället med kakao och blondies utan choklad är nästan samma sak fast utan kakao.

Men oavsett om du bakar brownies eller blondies, med eller utan choklad, så har de alla gemensamt att de är lite underbakade för att få den där speciella kladdiga och lite sega texturen.

blondies utan vit choklad på skärbräda

Ingredienser

  • Smör. Jag använder osaltat smör, men det går bra att baka med saltat smör också men då kan du utesluta saltet i receptet.
  • Farinsocker. Farinsockret ger en lite kolaton till dessa blondies som passar så himla bra. Men du kan baka dem med vanligt strösocker eller muscovadosocker också.
  • Ägg. Ägget hjälper allt att hålla ihop och ger också lite lyft i texturen.
  • Vaniljpulver. Jag har alltid vaniljpulver hemma för det ger så mycket bättre smak än vaniljsocker. Men om du vill använda vaniljsocker går det bra, men då får du öka mängden till 1 tsk. Du kan också testa att byta ut vanilj mot andra kryddor. Kanel eller kardemumma hade varit gott också!
  • Vetemjöl. Jag har bara testat att baka dem här med vanligt vetemjöl. Du borde kunna byta ut mjölet mot en glutenfri mjölmix, men det kan påverka texturen på kakan.
  • Mörk choklad. Den hackade mörka chokladen är helt frivillig. Jag tycker det får dessa att smaka som chocolate chip cookies, fast sega och lite kladdiga. Du kan utesluta det helt eller byta ut mot en annan choklad eller hackade nötter.
  • Salt.
Blondies på skärbräda
blondies staplade på varandra.

Enkla blondies

5 från 1 röst
Sega och lite kladdiga blondies med hackad mörk choklad. De är superenkla att baka och receptet kräver inte så många ingredienser.
Servings 9 bitar
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser
  

  • 120 g smör
  • 2,3 dl farinsocker
  • 1 st ägg
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2,3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 100 g mörk choklad, hackad (kan uteslutas)

Instruktioner

  • Smält smöret i en kastrull över låg värme. Ta av från plattan och rör ner sockret. Se till att det blandar sig ordentligt.
  • Tillsätt ägget och vispa tills allt blandat ihop sig. Sikta ner vetemjöl, salt och vaniljpulver. Vänd ihop allt försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  • Hacka chokladen grovt och vänd ner den i smeten.
  • Klä en form, ca 20×20 cm, men bakplåtspapper. Häll i smeten och släta till den så att den fördelar sig jämnt i formen.
  • Grädda i cirka 20 minuter i 175°C (160°C varmluft) i cirka 20 minuter. Du vill inte överbaka kakan så håll koll på den och ta ut den när den är lite kladdig i mitten men inte direkt lös.
  • Låt svalna och skär sedan i bitar. Det är oftast lättast att skära snygga bitar när blondies är kylskåpskalla.
Author: Danielle
Måltid: Fika
Dela

Skriv en kommentar

  1. Såg ju så sjukt goda ut, jag tror knappast det stoppar med två alltså. (;

  2. Jag håller med föregående talare, jag kan nog lugnt äta fler än två! 🙂

  3. Anonymous says:

    dom här är helt otroligt goda. dom tog slut på en kvart! mycket gott med vaniljglass till!

  4. de blev inte blondies för fem öre och dessutom smakar de snarare som någon slags kolakaka vilket inte var det jag ville åstadkomma med dagens bakning. jag är uppriktigt besviken på det här receptet som ledde mig helt fel. 0/10 stjärnor- om ens det.

  5. Alison Lindqvist says:

    Så himlans goda !!!

5 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 23
Close
Close