Nötkakor med kolatäcke

Rating: 0.00
(0)
24 oktober, 2012

Ibland springer tiden iväg. Klockan tickar utan att man märker det och minuter blir till timmar som blir till dagar som blir till veckor. Ibland är det svårt att landa när man är mitt uppe i allt det där tickandet. När man väl är i flödet så rullar allting på men skulle man våga sticka ut ena armen i en annan riktning är det mycket möjligt att man slår i den, hårt. Det skulle också kunna vara lika möjligt att man enbart signalerar en ny riktning och fortsätter in på en lugnare väg där man faktiskt kan se ut genom fönstret och njuta av utsikten utan att bli snurrig i huvudet. Just nu går i alla fall mitt flöde riktigt, riktigt fort. Lite för fort.

Man ska ju egentligen inte trösta sig med ätbara grejer i sådana lägen. Men man kan trösta sig med att baka ätbara grejer och återskapa en kontakt med sin kreativa sida. Den kreativa sidan behövs. Det spelar ingen roll om man är kreativ med nötkakor, andra konstnärliga saker eller existentiella nödvändigheter. Kreativiteten får oss att komma i kontakt med oss själva. Det är egentligen det enda som behövs för att vi ska kunna klara av pressen och stressen. 

Nåja, nog med försök till poetik och livskunskap. Det är ju inte riktigt det jag är här för. Jag är ju här för att locka er till att utforska nya spännande smaksensationer. Sedan en tid tillbaka har man, om man har haft tur, kunnat smaka på dessa nötkakor på caféet i Borås kulturhus. De har blivit en stor succé. Våra fikagäster är så roliga för de brukar lämna önskemål till mina kollegor om vad de vill att jag ska baka igen. Nötkakorna hamnar högt upp på den listan. Så jag var en god bakbloggerska och tog med mig kameran till jobbet när jag bakade dem nu sist så att ni också kan få ta del av dem. Bra va?

Ingredienser
  

Botten

  • 225 g smör osaltat och rumstempererat
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Kolatäcke

  • 100 g smör
  • 2 dl farinsocker
  • 0,7 dl ljus sirap
  • 2 msk vispgrädde
  • 5-6 dl blandade nötter hackade

Instruktioner
 

  • Blanda samman det rumstempererade smöret, muscovadosockret, vetemjölet och saltet till en smulig deg. Klä en form, 20x30cm, men folie. Tryck ut degen i botten av formen. Grädda i 175 grder i cirka 20 minuter så att botten får färg.
  • Blanda samman alla ingredienserna till kolan utom nötterna. Låt koka ihop och koka det på låg värme i någon minut. Tillsätt nötterna i kolan och bred ut över den förgräddade bottnen. Grädda ytterligare 20 minuter på samma temperatur. Låt inte kakan bli för mörk. Den ska ha stelnat någorlunda men den ska inte vara helt fast. Den kommer stelna till lite när den är rumstempererad. Se bara till att den inte rinner. Låt sedan kakan svalna. Lyft upp den ut formen och skär i bitar. Skär den i ganska små bitar för de är väldigt mättande.

Anteckning

Adapted from Kelly Senyai
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. BeckaModigh says:

    Äntligen lite nytt mums! Ska testa dessa. Är galen i allt med nötter och kola!

  2. Va gott det måste vara! =) Gör du bloglovin’byten? kramar!

  3. Åh ser riktigt smarrigt ut,skulle gärna ta mig en bit

  4. Gjorde dem idag! Använde bara cashewnötter vilket blev mycket gott! Tack för receptet 🙂

  5. Anonymous says:

    Gjort dessa idag. Står på svalning just nu. Hoppas de blir goda men det lär man ju få höra sen.
    Tack och ser fram emot nästa recept.

    /Sofia

  6. Hej!
    Vilket härligt recept. Provade det i helgen men min botten blev torr och smulig. Vet inte vad jag gjorde fel???
    /Anne

    1. Danielle Author says:

      Botten är ganska torr och smulig när man blandar ihop den. Den påminner mig lite om vissa typer av pajdeg. Det är viktigt att trycka ut den ordentligt i formen. Det är då den går ihop och när den gräddas sedan så går den ihop ännu bättre. Jag har aldrig haft något problem med att botten är smulig efter att kakorna är gräddade. De håller tvärtom ihop väldigt bra. Var det innan eller efter du tänkte på?

      1. Hej!
        Det var efter gräddningen. Tror jag tryckte ut den för dåligt för den blev ganska tjock också. Ska prova igen i helgen och se om det blir bättre.

      2. Ah, men de blir ganska tjocka. Jag tror mina på jobbet brukar bli typ, 2cm? Men du hackar jag inte nöttrna i och för sig utan har i hela. Tycker det ser snyggast ut och så är det ett moment som tar en hel del tid när man bakar stora satser (och jag är lite lat). Men botten blir nog kanske 0-75-1cm tjock. Det måste den nästan vara för att kakan ska hålla ihop när du skär den sedan. Hoppas det blir bättre vid helgens försök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close