En av mina bästa vänner gör underbar Pavlovatårta och det är verkligen en perfekt efterrätt, inte för mycket utan precis lagom efter en god middag. Marängerna tar lite tid att vispa och grädda, men ställer man äggklockan behöver det inte alls vara jobbigt. De går ju också att förbereda innan så att det bara är att vispa grädden och toppa med färska bär precis innan servering. Jag gjorde en minivariant som avslutning på en grillkväll med vännerna och de var riktigt uppskattade!

Minipavlovas
Ingredienser
Maränger
- 6 st äggvita
- 4 dl socker
- 1 krm ättiksprit
Fyllning
- 5 dl grädde
- 500 g jordgubbar
- 125 g blåbär
Instruktioner
- Vispa äggvitorna med ättiksprit och hälften av sockret till en fluffigt, hårt, vitt skum.
- Tillsätt resten av sockret lite i tagen under vispning. Det ska bildas toppar som inte sjunker när det är klart. Det tar ett bra tag att vispa så det görs med fördel i maskin med ballongvisp eller med elvisp.
- Klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det blir cirka 15 st stora maränger. Med baksidan av en matsked formar du sedan en grop i mitten av varje maräng. Det ska bli lite som en korg eller ett fågelbo. Grädda i 100grader i 1,5-2 timmar.
- Marängerna ska inte får färg med ska kunna gå att lyfta från pappret utan att gå sönder eller fastna då de är klara. Låt svalna.
- Vispa grädden. Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg en klick grädde i gropen på varje maräng. Fördela bären över och servera.
Anteckning
Det går bra att använda vilka bär eller frukter som helst.