När man tänker på paj så är det oftast äpplen eller bär i och de är ju fantastiskt goda. En riktigt bra äppelpaj är ju typ bland det godast som finns. Speciellt tillsammans med en hemkokt vaniljsås. Och eftersom äppelsäsongen snart är här så kan vi se fram emot sådana smaksensationer ett bra tag framöver. Mums! Men nu skulle vi faktiskt inte prata om äppelpaj, inte ens om bär paj. Finns det någon annan paj kanske du undrar. OM det finns! Och du har verkligen missat något.
Cream Pie, en krämig släkting
Tänk bort smuldeg och rinnande bär. Tänk bort havregryn och råsocker. Tänk istället ett skal av Oreo cookies, digestive eller mördeg. Tänk en riktigt krämig och tjock vaniljkräm, eller chokladkräm, eller varför inte en citruskräm. Tänk något annat trevligt och smakrikt i , Cookie Dough, bananer, dulce de leche. eller nutella. Och så på det tänker du fluffig, vispad grädde. Alla goda ting i en pajbit. Himmelskt!
En Cream Pie kan man variera i all oändlighet. I den här pajen har jag tjock vaniljkräm, cookie dough och ett skal av Oreos. Men du kan lika gärna gör en Chocolate Banana Cream Pie det är också fantastiskt gott. Men det är några grunder som behövs för en riktigt god Cream Pie och de skiljer sig från en vanilj, traditionell bär- eller äppelpaj.
- En botten av kaksmulor eller mördeg. Det gör att pajbiten håller ihop och kan lyftas ut med fyllningen samtidigt som det ger en god kontrast till det krämiga innehållet.
- Ett eller två lager av hemkokt kräm. Här kan man variera sig med alla möjliga smaksättningar med två klassiker är vanilj och choklad, de passar dessutom till det mesta.
- Eventuellt ett smaklager med något mumsigt. Kan vara bananer, dulce de leche, cookie dough, hackade nötter, chocolate chips eller vad man nu gillar för något.
- Toppas med massor med vispad grädde och dekoreras gärna med något av det som är inuti pajen så att smaken verkligen syns också på utsidan.

Inte riktigt som en vanlig bärpaj men galet gott och perfekt som efterrätt när man har folk hemma. Pajen är krämig och inte alltför mastig vilket gör den perfekt efter en god middag. Den går också jättebra att förbereda innan och vid servering är det bara att vispa upp grädden, breda på, dekorera och ställa fram.

Cookie Dough Cream Pie
Ingredienser
Pajskal
- 175 g Oreos, utan fyllning cirka 2 pkt
- 50 g smör
Cookie Dough
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 0,25 tsk bakpulver
- 100 g smör, osaltat
- 1,75 dl socker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2,5 msk mjölk
- 1 dl mörk choklad, grovt hackad eller chokladknappar
Vaniljkräm
- 1,75 dl socker
- 0,75 dl vetemjöl
- 0,25 tsk salt
- 4,75 dl mjölk
- 3 st äggula
- 1 msk smör, osaltat
- 1 tsk vaniljpulver
- 3 dl vispgrädde
Instruktioner
- Skapa bort fyllningen från kexen och lägg dem i en mixer, mixa till fina smulor. Smält smöret och mixa ner det också. Ta fram en pajform, gärna en i silicon eller liknande så att det ät lätt att plocka ur pajen sedan. Man kan också göra i en springform men kanterna kan bli lite bräckliga då. Tryck ut den smuliga massan i pajformen och tryck upp den också på kanterna. Tänk på att det ska vara både fyllning och grädde så gör kanterna ganska höga. Grädda i 175 grader i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
- Blanda ihop vetemjöl, salt och bakpulver i en skål, ställ och sidan. Mixa ihop smör, socker och vaniljsocker till en krämig massa. Tillsätt mjölblandningen och mjölken lite i taget och knåda ihop till en deg. Vänd ner chokladen och knåda in den lätt. Klicka ut små bitar av kakdegen i formen så att det täcker hela botten och ställ i kylen.
- Blanda ihop sockret och vetemjölet till vaniljkrämen i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken och vispa tills det är jämnt och slätt. Låt krämen koka upp under konstant vispning tills den tjocknat. Det tar några minuter. Vispa de tre äggulorna med resten av mjölken i en annan bunke. Temperera äggvispet med lite av den tjocknade krämen. Om man värmer upp äggen för snabbt så bakas äggulan och då blir det inte gott så ta det lite i taget. När du fått ner ungefär halva krämen i äggvispet så kan du hälla det tempererade äggvispet försiktigt tillbaka i kastrullen. Rör om hela tiden. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm tills krämen tjocknat ytterligare. Den ska kännas lite som en pudding. Ta av från värmen och vispa ner smör och vaniljpulver. Låt svalna lite på köksbänken. Vispa upp den igen med jämna mellanrum så den inte sätter sig. Ta fram formen ur kylskåpet och fördela vaniljkrämen över kakdegen. Se till att vaniljkrämen inte är alldeles för varm för då smälter kakdegen. Ställ tillbaka i kylskåpet och låt stå i minst 4 timmar. Det går med fördel att förbereda kvällen innan.
- Plocka fram pajen vid servering. Vispa upp grädden så den är fluffig och fast. Vispa eventuellt med lite vaniljpulver om du vill. Bred ut grädden över vaniljkrämen och dekorera med de Oreos som blev kvar. Du kan också lägga på bär eller hyvlad choklad. Servera direkt.
Vilken fantastisk blogg du har. Älskar att läsa dina inlägg, alltid lika välskrivna och trevliga. En sak som gör att du sticker ut från andra bakbloggare är att du skriver långa inlägg, något jag verkligen uppskattar. En blogg är ju till för att läsas, då kan det inte vara alltför korta texter. Också pajen. Asså, mmmm.
Tack! Vad roligt att höra att du gillar bloggen!
Alltså jag älskar Oreo cookies denna måste jag testa!