Brownie, cheesecake och morotstårta

Betyg: 0.00
(0)
19 november, 2013

För ett tag sedan bakade jag tårta till ett gäng sötsugna lärare på min praktikskola. De tycker jag borde sluta oftare, vilket man kan tolka på lite olika sätt. Jag tog det dock som en komplimang. Speciellt eftersom de fick smaka på den här tårtan. En tårta med extra allt. Jag är ju lite smått förtjust i amerikanska bakverk av alla des slag och här har vi inte ett, inte två utan TRE amerikanska kakor i samma tårta. Kan det bli bättre? Jag tvivlar på det. Jag tänkte säga att den här typen av amerikanska tårtor inte är lika jobbiga att baka som den typen man dekorerar med superbaste och marsipan. Men det är väl kanske inte riktigt helt sant. Det är bara jag som inte har tålamod nog att sitta och pilla med små dekorationer. Jag gillar att kladda ihop olika smetar och smaker. För mig är det mycket mer terapi att röra ihop något än att sitta och pilla ihop fina blommor. Jag tror det är något med kemin i att röra ihop ingredienser och skapa något gott som tilltalar mig lite mer än det estetiska. Just det där kassa tålamodet syns ju också på hur kasst jag spacklar tårtor. Det är ju typiskt att det ska synas så tydligt på bild att man är slarvig och snabb ibland. Suck.

Tårta - choklad, morot, cheesecake 03

Den här tårtan jag bakade hade en browniebotten längst ner. Den är väldigt chokladig och lite tyngre. Nästa botten var en bakad cheesecakebotten. Den är helt fantastiskt god! Jag har använt den innan ihop med två browniebottnar och den balanserar upp det så otroligt bra. Krämig och len i smaken men ändå lite syrlig. Den översta botten är en lätt och fluffig morotskaka. Dessa tre smaker och konsistenser matchade varandra perfekt! För att knyta ihop det hela gjorde jag en citronmousse som jag bredde mellan bottnarna och Marängsmörkrämen smaksattes också den med lemoncurd. Resultatet blev galet gott! Jag bakade dubbelsats och gjorde en liten långpanna för att det skulle räcka med råge till alla. Receptet nedan är anpassat för en vanlig springform på ca 24cm i diameter. Då skulle jag säga att tårtan räcker till i alla fall 15-20 personer. Den kommer bli väldigt hög och mättande. Det är ju trots alt tre kakor i en .

Tårta - choklad, morot, cheesecake 04

Brownie, cheesecake och morotstårta

Inget betyg än

Ingredienser
  

Browniebotten

  • 200 g mörk choklad
  • 125 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Cheesecakebotten

  • 113 g smör, osaltat och rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 450 g cream cheese
  • 2 st ägg
  • 0,7 dl vaniljsåspulver, alltså den färdiga mixen på påse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Morotskaksbotten

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 175 g smör
  • 2 dl morötter, rårivna
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma, mortlad
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat

Citronmousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lemoncurd

Swiss Meringue Lemon Buttercream

Instruktioner

Browniebotten

  • Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä en springformar, ca 24cm i diameter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr.Låt svalna under en handduk.

Cheesecakebotten

  • Vispa socker och smör mjukt och krämigt. Tillsätt cream cheese och vispa till en jämn kräm. Kläck i ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner vaniljkrämspulver, vaniljsocker och bakpulver. Klä en springform, cirka 24cm i diameter, men bakplåtspapper. Häll i cheesecakesmeten. Grädda i 160grader i cirka en timme.

Morotsbotten

  • Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner smör och rivna morötter. Vänd försiktigt ner kryddor, bakpulver, bikarbonat och vetemjöl. Smörj en springform och bröa den men lite vetemjöl. Häll i smeten och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. En sticka ska komma ut ren.

Mousse och marängsmörkräm

  • Gör marängsmörkräm på sex stycken äggvitor och smaksätt den med lemoncurd.
  • Vispa grädden till moussen tills den är lättvispad men inte rinnig. Vispa ner lemoncurd och vipa tills det blandar sig och har en fast, men inte smörig konsistens.

Lägga ihop tårtan

  • Lägg browniebottnen på ett tårtfat. Den är tyngst så därför är det bäst att ha den längst ner. Bred över halva citronmoussen. Lägg på cheesecakebottnen och bred över resten av citronmoussen. Lägg tillsist på morotskakan. Dra med en slickepott utmed kanterna på tårtan och försök få fyllningen jämnt utmed kanterna. Ställ tårtan en stund i kylskåpet. Ta fram tårtan när den kallnat lite och lägg ett tunt lager med smörkräm runt hela. Ställ återigen in den i kylen. Ta fram den igen när smörkrämen stelnat och lägg på ytterligare ett lager smörkräm. Fortsätt så här till du täckt tårtan så pass mycket att det inte går att se igenom ner till bottnarna. Ta en palett och värm den lätt med varmt vatten från kranen. Torka av den och dra utmed kanterna på tårtan så att det sista lagret blir helt slätt. Värm den igen om det behövs. Ta resterande marängsmörkräm och fyll en spritspåse med en stjärntyll och spritsa rosor över hela tårtan. Börja spritsa i mitten och dra tyllen utåt och runt i cirklar. Fyll i eventuella hål genom att dutta ut lite smörkräm med spritsen. Ställ i kylen för att stelna ordentligt så håller den att frakta bra.
  • Tänk på att tårta med smörkräm alltid ska ätas RUMSVARM. Ställ alltså fram tårtan i god tid innan servering så blir den himla mycket godare.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Kalas
Dela

Skriv en kommentar

  1. Låter riktigt gott!

  2. gud så gott det såg ut 🙂

  3. Oj jösses, allt på en gång! 😀 Och tre av mina favoriter dessutom, känns ju som att det borde vara svingott! 😉

  4. Mums, verkar jättegott ju! Måste verkligen prova detta recept någon gång.

    Jag undrar förresten om inte du hade kunnat göra kanelbulle cupcakes? Älskar verkligen kanelbullar, och det hade ju varit supersmarrigt och baka cupcakes med en liknande smak. Själv är jag lite för feg för att experimentera fram några, men det klarar säkert du 🙂

    1. Hmm. Ja, det verkar ju onekligen lite spännande. Jag ska fundera vidare på det.

  5. nathalie says:

    Hej. Din tårta verkar helt ljuvligt god 🙂
    I sommar ska jag göra en våningstårta, utan ställning alltså med stödpinnar. Funkar det bara att göra en ”lätt” botten när man gör såna tårtor? Skulle så gärna vilja göra något spännande, t.ex. något sånt här. Har du något tips på något?
    Mvh
    Nathalie

    1. Danielle Författare says:

      Om du ska göra en våningstårta så får den inte bli för tung. Ska du bara göra med två våningar så tror jag det skulle kunna fungera med lite tyngre bottnar. Men ska du göra fler våningar så tror jag det kan bli svårt. Det kommer helt enkelt bli för tungt. Sätt någon extra stödpinne så skulle det säkert fungera att göra en tårta med två våningar om den översta tårtan är relativt liten. Hör gärna av dig om du testar och säg hur det gick! Jag är nyfiken själv 🙂

  6. Så härligt galet dekadent! 😀

  7. Hej, denna tänkte jag bjuda på imorgon då vi ska ha kalas för vår 1 åring.
    Men jag tänkte göra bottnar och smörkrämen idag och frysa in. Men jag undrar om jag ska blanda i lemon curd innan jag fryser den eller efter??

    1. Om du ska bjuda på den imorgon är det bättre att du lägger ihop hela tårtan idag. Den blir bara godare om den får stå och safta till sig över natten i kylskåpet. Se bara till att den är rumstempererad när du serverar den.

  8. Jag skall baka tårta till jobbet och skulle vilja göra denna i långpanna som du gjorde. Hur stor långpanna använde du dig av? Och hur anpassade du tiden i ugn?

    1. Jag gjorde den i en 20×30 långpanna med hög kant och jag tror det blir rätt lagom att ta 1,5 den vanliga gräddningtiden men det bästa är att börja hålla koll när den vanliga gräddningstiden är slut och sedan kolla med en sticka med jämna mellanrum. Det är så svårt att säga med gräddningstider eftersom det alltid är relativt beroende på ugn. Lycka till! Den var verkligen jättegod ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close