Jordgubbsbiskvier

Betyg: 0.00
(0)
8 juni, 2015

Har ni bakat egna biskvier någon gång? Biskvier är en sådan där kaka som man kanske inte vanligtvis väljer när man går på fik, kanske för att de inte speciellt ofta är bakade på plats. Men biskvier bakade från grunden, oslagbart goda! Den mest vanliga biskvin är den med chokladsmörkräm och mörk choklad. Men jag ville göra något lite mer somrigt. Så jag gjorde en jordgubbsmörkärm och doppade mina i vit choklad.

Hemligheten med riktigt fina och goda biskvier ligger i en ordentligt vispad smörkräm och i att temperera chokladen. Smörkräm är en sån där grej som man antingen kan göra gudomligt god heller helt oätlig. Skillnaden mellan en bra och en dålig smörkräm ligger i hur länge man vispar smöret och vilken kvalité det har. Man måste använda osaltat smör, den salta smaken blir alldeles för salt och kommer förstöra de tillsatta smakerna. Ett billigare smör innehåller också mer vatten så det kommer inte ha samma egenskaper som ett smör av bättre kvalité och det har ofta svårt att hålla formen.

Men det vanligaste felet man gör är att vispa smöret alldeles för kort tid. Smöret ska vara rumstempererat när man börjar vispa och det ska bli krämig, luftigt och vitt. Det är väldigt viktigt med färgen för det är så man ser att det verkligen är klart. Det kan ta upp emot 10 minuter men ju mer luft du vispar in i smöret desto krämigare och fluffigare blir din smörkräm och desto godare smakar den.

Den andra hemligheten är att temperera chokladen. Det är olika temperaturer beroende på vilken choklad man använder men den grundläggande idén är att fettet i chokladen ska blanda sig jämt så att chokladen stelnar snabbt och jämnt och så att den inte blir grå när den får stå ett tag. Det är ju inte speciellt trevligt att servera biskvier som är grådassiga i färgen. Konditorer och de som jobbar med choklad brukar använda en marmorskiva för att kyla ner chokladen mellan uppvärmningarna men det är ju inte den vanligaste köksattiraljen man har hemma. Jag kyler därför min choklad i ett kallt vattenbad och det fungerar alldeles utmärkt.

Du kan använda smörkräm då fått över från olika satser med cupcakes eller tårtor ifall du har någon sådan liggande i frysen. Och de färdiga biskvierna går också utmärkt att frysa så håller de sig lite längre.

Biskvier med jordgubb och vit choklad

Tillagningstid 1 timme 15 minuter

Ingredienser
  

Botten

  • 150 g mandelmassa
  • 0,5 st äggvita

Jordgubbskompott

  • 100 g jordgubbar frysta
  • 1 msk vatten
  • 75 g syltsocker

Swiss Meringue Strawberry Buttercream

  • 2 st äggvitor
  • 1,1 dl socker
  • 125 g osaltat smör
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl jordgubbskompott
  • 200 g cit choklad

Instruktioner
 

  • Mixa samman mandelmassan och äggvitan till en jämn kräm. Klicka ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Det är lagom med cirka 1 tsk per kaka. Grädda i 175 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna på plåten och ta sedan försiktigt loss dem från pappret.

Swiss Meringue Strawberry Buttercream

  • Koka upp jordgubbarna med vattnet tills det blir helt mjuka. Ta av från plattan och mixa dem till en jämn kräm. Tillsätt syltsockret och koka upp på nytt. Låt koka i cirka fem minuter och ta sedan från plattan. Låt svalna helt.
  • Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
  • Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
  • Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp! När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vanilj och cirka 0,5 dl jordgubbssylt. Vispa tills allt blandat sig ordentligt. Färga eventuellt med pastafärger för att få en mer intensiv nyans.
  • Bred på smörkräm på biskvibottnarna och forma en liten topp. Ställ i kylskåpet så smörkrämen stelnar helt, minst fyra timmar.

Temperera vit choklad

  • Smält och värm den vita chokladen över vattenbad tills den är 45 grader varm. Ställ genast i ett kallt vattenbad och rör om med slickepott tills chokladen svalnat till under 26 grader. Värm försiktigt upp till 29,5 grader igen och börja doppa dina kylskåpskalla biskvier så att de täcks helt med vit choklad. Ställ på en plåt med bakplåtspapper och låt chokladen stelna. Eftersom chokladen är tempererad så ska den stelna inom en minut. Förvara sedan biskvierna i kylskåpet och ta fram precis innan servering. De går även att frysa dem så håller de längre.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Hej!
    Dom där jordgubbsbiskvierna såg väldigt goda ut men jag har aldrig ätit sådana men jag har ätit chokladbiskvier men aldrig jordgubbsbiskvier. Hur smakar dom?

    1. Dom smakar jordgubb, mandel och vit choklad. Så lite sötare kanske än vanliga chokladbiskvier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close