Mjuk saffranskaka

Betyg: 0.00
(0)
17 december, 2019

Så här i jultider är det trevligt med lite nya recept fast med traditionella kryddor. Här kommer receptet på en mjuk saffranskaka toppad med en frosting på vit choklad och torkade tranbär.

Saffran är en riktigt julig krydda som passar till mycket mer än bullar, även om Saffransbullar med mandelmassa är riktigt gott. Saffran ger också en vacker och varm färg till kakor som lyser upp i mörkret. För att verkligen få färgerna att poppa har jag dekorerat den här mjuka saffranskakan med torkade tranbär som jag hackat fint och strött på. Kontrasten mellan den gula kakan och de röda tranbären är riktigt fin.

Smakerna matchar också varandra riktigt bra. Saffran tycker jag har en lite söt och lätt kryddig smak som passar perfekt med syrligheten i tranbär. För att allt ska smälta ihop riktigt bra har jag en frosting gjord på vit choklad och cream cheese, den ger också en frisk men söt smak som är ett perfekt komplement till de andra smakerna.

Den här kakan är trevlig att servera till vilket julfika eller advents-mys som helst. Den är perfekt att förbereda någon dag innan och förvara i kylen. Med frosting på så håller den i några dagar i kylskåpet utan att bli torr. Yoghurten i kakan hjälper också till att hålla den saftig och god. Jag har bakat den i en fyrkantig form och skurit den i 12st bitar, men det går lika bra att göra den i en rund springform och låta gästerna skära sin egen bit som en tårta.

Alternativ till saffran

Jag älskar saffran, men för de som inte gör det så går det såklart bra att byta ut saffran mot ca 2 msk pepparkakskrydda. Det går också bra att göra kakan med 2 tsk mortlad kardemumma istället för saffran. Både pepparkakskrydda och kardemumma passar jättebra ihop med vit chokladfrosting och tranbär.

Mjuk saffranskaka

Inget betyg än
Saftig och mjuk saffranskaka toppad med en cream cheese-glasyr och torkade tranbär.
Servings 12
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 55 minuter

Ingredienser
  

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör, osaltat
  • 1 dl yoghurt, grekisk eller turkisk
  • 0,75 dl mjölk
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • 1 krm salt

Frosting

  • 100 g vit choklad
  • 200 g cream cheese
  • 1 dl florsocker, siktat

Topping

  • 1-1,5 dl tranbär, torkade och finhackade

Instruktioner

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält under tiden smör på låg värme i en kastrull, ställ det åt sidan.
  • Vispa ner yoghurt, mjölk, saffran och salt tills allt blandat sig ordentligt. Rör ner smöret.
  • Tillsätt vetemjöl och vänd ner det försiktigt i smeten så att det precis blandar sig.
  • Klä en form, 20 x 20cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter eller till en sticka kommer ur ren. Låt svalna helt i rumstemperatur.

Frosting

  • Smält den vita chokladen över vattenbad och ställ åt sidan.
  • Sikta florsockret i en bunke, tillsätt cream cheese och den smälta vita chokladen. Vispa ihop med ballongvisp eller elvisp tills allt blandat sig och inte är klumpigt.
  • Bred ut frostingen över den avsvalnade saffranskakan och toppa med finhackade tranbär. Skär i 12 bitar och servera.
Author: Danielle
Måltid: Fika
Tillfälle: Advent, Jul
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 0
Close
Close