Jordnötsmousse med oreos

Betyg: 0.00
(0)
5 mars, 2017

En god efterrätt behöver inte vara så svår eller komplicerad att göra. Ibland är det faktiskt det enkla som uppskattas mest. Den här moussen är smaksatt med jordnötssmör och är tjock och krämig men samtidigt len. För att ge kontrast både i smak och konsistens har jag även krossade oreos i två lager vilket ger lite krisp till varje tugga. Denna jordnötsmousse är enkel att göra och håller bra i kylskåpet vilket gör att den går bra att förbereda. Det enda man behöver tänka på om man ska förbereda moussen är at inte dekorera med oreos innan för de blir lite mjuka när de står i moussen för länge.

Jag gillar mousse till efterrätt för det är så lätt att smälta efter en god middag. När man serverar dem i snygga glas blir de också ofta effektfulla, speciellt om man läger upp dem i lager som här. Det är också en tacksam efterrätt att göra i större sats om man ska ha många gäster och ett bra tips då är att göra moussen i plastglas så slipper du använda alla dina glas och diska efteråt.

Jordnötsmousse kan självklart också göras med andra nötsmör som cashew eller mandel. Man skulle till och med kunna byta ut den mot nutella eller någon annan slags hasselnötskräm. Det hade också varit riktigt gott. För att göra den här moussen riktigt krämig så har jag i cream cheese, då blir den också lite tjockare vilket jag gillar. Men man behöver också lätta upp den lite och därför behövs vispgrädden som hjälper jordnötsmoussen att få lite volym och fluffighet.

Med jordnötssmör i moussen blir den rätt mättande så det behövs inte alltför stora portioner för att man ska känna sig nöjd. Det kan vara bra att tänka på när man väljer glas att hälla upp sin efterrätt i.

Jordnötsmousse med oreos

Inget betyg än
Servings 4 portioner
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 20 minuter

Ingredienser
  

  • 100 g jordnötssmör
  • 100 g cream cheese
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • flingsalt, om jordnötssmöret är osaltat
  • 9 st Oreos, och extra för dekorering
  • 1 msk smör, smält

Instruktioner

  • Blanda samman jordnötssmör och cream cheese till en jämn kräm. Tillsätt florsockret och 1 dl av ovispad grädde. Vispa samman försiktigt tills det är jämnt och krämigt. Smaksätt med vaniljpulver och ev. salt om du använder osaltat jordnötssmör som jag har gjort. Vispa den resterande grädden i en annan bunke. Rör ner hälften av den vispade grädden i moussen tills allt är ihopblandat. Vänd sedan försiktigt ner den andra delen av den vispade grädden och försök behålla så mycket volym som möjligt.
  • Krossa oreos riktigt fint, en matberedare är bra att använda här. Blanda samman med smält smör. Fördela hälften av krosset i botten på fyra glas. Lägg över hälften av moussen. Om man har kupade glas kan det vara enklast att spritsa moussen för att inte kladda så mycket. Fördela sedan resterande oreos och därefter resten av moussen. Dekorera med lite kakao och ett oreokex precis innan servering. Det hade också varit gott med lite hackade jordnötter. Moussen går bra att förvara en dag i kylskåp, den blir lite tjockare men är fortfarande lika god!
Author: Danielle
Måltid: Efterrätt
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 0
Close
Close