Go Back
+ servings
semla med vispgrädde

Semlor

Inget betyg än
Saftiga kardemummabullar med en mandelfyllning och toppade med fluffig grädde.
Servings 18 st
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Jästid 2 timmar
Total tid 2 timmar 25 minuter

Ingredienser

  • 50 g jäst söta degar
  • 125 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 3 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 st ägg till pensling
  • 1 msk mjölk till pensling

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 dl rostade mandlar malda

Topping

  • 6 dl vispgrädde
  • florsocker att pudra över

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda upp med mjölken, värm till cirka 30-35 grader och häll därefter över vätskan över jästen. Vispa tills allt löst sig.
  • Tillsätt socker, kardemumma och salt. Blanda ner mjölet lite i taget samtidigt som du arbetar in det i degen. Degen ska vara mjuk och lite lös men ska inte klibba fast när du tar på den. Knåda degen ordentligt, cirka 10 minuter i maskin. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 75 g stora bitar, det blir cirka 18st bullar. Runddriv bullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka en timme.
  • Värm ugnen till 250°C. Vispa upp ett ägg med en matsked mjölk. Pensla bullarna ordentligt med ägget och grädda dem sedan i mitten av ugnen i 8-10 minuter. De ska ha fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt på galler.

Fyllning

  • Rosta sötmandel med lite flingsalt i en torr stekpanna. De ska inte brännas utan bara värmas upp och rostas lätt. Det tar bara några minuter. Häll mandlarna i en matberedare och mixa dem tills de är finhackade med inte allt för stora bitar. Det går också bra att finhacka och mortla om du inte har en matberedare.
  • Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt de malda mandlarna, socker och mjölk. Vispa ihop till en jämn kräm med elvisp eller stavmixer.
  • Skär av toppen av bullarna. Jag brukar skära mina snett nedåt i en trekant så att locket blir lite som en pyramid. Det ger en bra grop att lägga fyllningen i.
  • Fyll bullarna med mandelfyllningen (eller vilken fyllning du vill ha). Toppa med vispad grädde, lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Author: Danielle