Lös upp jästen i det ljumna vattnet i en degblandare. Tillsätt socker, salt och olivolja. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen är mjuk och elastisk. Det kan ta flera minuter i degblandaren.
Stjälp ut degen på en lätt mjölad yta. Dela degen i sex bitar. Forma varje bit till runda bollar. Jag runddriver mina men det behöver man inte.
Lägg en lätt fuktig kökshandduk över degbitarna och låt dem jäsa i cirka två timmar.
Tomatsås
Lägg alla ingredienser till såsen utom basilika i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sänk sedan temperaturen så att såsen inte bubblar så häftigt. Det är bra att ha ett lock på för annars skvätter tomatsåsen överallt.
Låt koka cirka 45 minuter. Titta till såsen då och då och rör om i den så att den inte bränner vid. När såsen har tjocknat lite och kokat ihop är det dags att ta den från plattan. Om du vill ha en slätare sås kan du mixa den med en mixerstav, matberedare eller blender.
Hacka eller riv basilikan och tillsätt den i såsen. Ställ den åt sidan och låt den svalna.
Baka ut och grädda
Ta upp degen och lägg den på en lätt mjölad yta. Platta till den och tryck ut den så att det blir en liten tjockare kant runtomkring pizzan. Lyft upp degen i kanterna och följ kanten runt och låt degen hänga ut sig själv.
När pizzan är tillräckligt tunn lägger du den på ett bakplåtspapper och plattar till den och drar lite i kanterna så att den blir rund.
Sedan breder du på tomatsås och toppar med ost och valfri fyllning. Grädda i 250 grader i 7-10 minuter eller till pizzan fått fin färg.
Anteckning
Jag rekommenderar Tipo 00 till det här receptet, men det går bra att byta ut mot Vetemjöl Special också. Tipo 00 är speciellt framtaget för pizza och har en högre proteinhalt.