Go Back
+ servings
vaniljpannacotta med hallonspegel

Pannacotta med hallonspegel

Inget betyg än
Krämig och len pannacotta med vaniljsmak, toppad med en slät hallonkompott.
Servings 6 portioner
Förberedelser 30 minuter
Total tid 8 timmar 30 minuter

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 msk socker
  • 2 st gelatinblad blötlagda

Hallongelé

  • 200 g hallon frysta
  • 2 dl vatten
  • 2-3 msk socker
  • 2 st gelatinblad

Instruktioner

  • Lägg två gelatinblad i kallt vatten och låt stå cirka fem minuter. Värm upp grädden tillsammans med socker och vaniljsocker så att den precis börjat sjuda, låt den inte koka. Krama ut gelatinbladen och vispa ner dem i grädden ett i taget. Sjud pannacottan under omrörning tills gelatinbladen lösts upp helt. Ta av från värmen och låt svalna i kastrullen. När smeten svalnat, häll upp den i små, väl rengjorda glas och ställ i kylen för att stelna. När de har stelnat på toppen, cirka tre till fyra timmar senare, påbörja hallonspegeln.

Hallonspegel

  • Lägg två gelatinblad i kallt vatten i cirka fem minuter. Koka upp hallon och vatten med socker. Mosa till en jämn smet och skumma av ifall det behövs. Skummet när man kokar frukt och bär kan ge en grumligare gelé, så för att få en klar hallonspegel är det bra att försiktigt plocka bort eventuellt skum med en hålslev.
  • Sänk temperaturen så att hallonen precis bara sjuder. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i hallonsåsen och vispa tills allt löst upp sig. Ta av från plattan och sila direkt för att bli av med hallonkärnorna. Det är mycket lättare att sila när hallonspegeln är varm och mer rinnig innan gelatinet börjar göra att det stelnar. Använd baksidan av en sked eller en slickepott för att trycka ut så mycket hallonsaft som möjligt och verkligen se till att det bara är kärnor kvar i silen.
  • Fördela sedan hallonspegeln ovanför vaniljpannacottan och ställ återigen in glasen i kylen. Servera när hallonspegeln stelnat helt, cirka fyra timmar senare. Det går bra att förbereda och göra dem dagen innan.
Author: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Nyår