Go Back

Saffransbullar

5 från 1 röst
Bullar med smak av saffran och fyllda med en mandelmassefyllning.
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Jästid 1 timme 30 minuter
Total tid 2 timmar 20 minuter

Ingredienser

FÖRDEG

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 700 g vetemjöl

SAFFRANSDEG

  • 250 g kesella
  • 650 g vetemjöl
  • 175 g socker
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 2 msk marinerad saffran ca 2 g mald saffran
  • 1 st ägg
  • 250 g smör osaltat ch rumstempererat

Fyllning

  • 300 g smör osaltat och rumstempererat
  • 3 dl socker
  • 1,5 tsk marinerad saffran ca 0,5g mald saffran

Pensling

  • 1 st ägg uppvispat
  • 1 msk mjölk

Instruktioner

  • Vispa ut jästen i mjölken och tillsätt sockret. Tillsätt mjölet lite i tagen och blanda samman till en jämn smet. Täck med bakhandduk och låt stå i 30-45 minuter. Tillsätt därefter socker, kesella, salt, saffran, kardemumma och ägg. Blanda ner det ordentligt i degen. Tillsätt mjölet och blanda samman till en deg. Tillsätt smöret lite i taget och blanda till en smidig deg. Smörj en stor bunke med rapsolja eller liknande och häll över degen i den. Täck men plastfolie och låt jäsa i cirka 45 minuter.
  • Vispa smör, socker och saffran till en mjuk och krämig fyllning som är bredbar.
  • Dela degen i två delar. Kavla ut till en stor rektangel, ca 0,5 cm tjock. Bred ut hälften av fyllningen och vik den övre halvan av degen över den undre så att det blir två lager med deg och fyllning i mitten. Skär i cirka 2 cm breda strimlor. Vrid strimlorna och snurra dem sedan runt fingrarna. Stoppa in ändarna under bullen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
  • Låt jäsa i cirka 45 minuter. Vispa upp ägg och mjölk och pensla bullarna innan du stoppar in dem i ugnen. Grädda lussebullarna i 225 grader i cirka 10-15 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Låt svalna på galler.
Author: Danielle
Måltid: Fika
Tillfälle: Advent, Jul