Go Back

Exotisk chokladtårta

Portioner 20 portioner

Ingredienser

Chokladbotten

  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 msk kakao

Mangomousse

  • 1 st gelatinblad
  • 2 dl mango upptinad eller färsk
  • 2 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde

Citruskräm

  • 4 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 2,5 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl saft från valfria citrusfrukter
  • 3 dl vispgrädde

Chokladganache

  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 35 g smör

Instruktioner

Chokladbotten

  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda ner det i äggsmeten. Blanda ner resten av ingredienserna och rör till en jämn smet. Smöra och bröa en form med avtagbar botten. Häll i smeten och grädda kakan i 175 grader i 25-30 minuter. Ställ för att svalna.

Mangomousse

  • Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Mixa mangon och florsokret till en slät kräm. Sätt en rostfri bunke över vattenbad och häll i halva mangomixen. Rör om, när den är varm, rör ner gelatinbladet. Häll i resten av mangomixen, ta av vattenbadet och låt svalna. Vispa grädden i en annan bunke. Vänd försiktigt ner den i den avsvalnade mangomixen. Ställ kallt för att stelna.

Citruskräm

  • Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Blanda ut majsstärkelsen i saften. Koka upp vispgrädden i en kastrull, rör ihop den med saften. Häll ner äggblandningen i kastrullen och värm under vispning till den tjocknar. Ta av från plattan och vispa ordentligt tills det är en jämn kräm. Det kan vara bra att använda elvispen. Ställ åt sidan för att kallna.

Chokladganache

  • Hacka chokladen och lägg den i en kastrull tillsammans med grädden. Värm tills chokladen smält. Ta av från plattan och rör ner smöret. Rör tills allt smält och blandat sig. Låt svalna, gärna över natten.

Lägga ihop

  • Dela tårtbotten i tre lager. På den första botten brer du citruskrämen, lägg på en ny botten och bred på mangomoussen, lägg sedan på den sista tårtbotten. Täck tårtan med chokladganachen och dekorera med färsk mango, lime och physalis.
Författare: Danielle