Go Back
sockerkaka med vaniljsmak

Klassisk sockerkaka

Ett recept på en saftig och fluffig sockerkaka med vaniljsmak. En riktig klassiker som passar till alla typer av fika. Receptet passar till en form som rymmer cirka 1,5 liter.
Portioner 12 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 55 minuter

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Smält smöret och låt det svalna lite.
  • Vispa ägg och socker vitt och poröst. Det kan ta lång tid, jag brukar vispa i upp mot fem minuter för att det ska bli riktigt vitt och luftigt.
  • Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken och blanda runt ordentligt.
  • Blanda samman mjöl, vaniljpulver, bakpulver och salt i en annan skål. Sikta ner det i äggsmeten. Blanda bara precis så att det går ihop med en slickepott.
  • Smörj en sockerkaksform som rymmer cirka 1,5 liter och bröa den med lite vetemjöl. Skaka ur den ordentligt så det inte är löst vetemjöl i formen. Häll sedan i smeten.
  • Grädda 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Den ska ah fått en fin gyllene färg och en sticka ska komma ut ren.
Författare: Danielle