saffranskaka med topping
Skriv ut

Mjuk saffranskaka

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 55 minuter
Portioner 12
Författare Danielle

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör osaltat
  • 1 dl yoghurt grekisk eller turkisk
  • 0,75 dl mjölk
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • 1 krm salt

Frosting

  • 100 g vit choklad
  • 200 g cream cheese
  • 1 dl florsocker siktat

Topping

  • 1-1,5 dl tranbär torkade och finhackade

Instruktioner

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält under tiden smör på låg värme i en kastrull, ställ det åt sidan.
  • Vispa ner yoghurt, mjölk, saffran och salt tills allt blandat sig ordentligt. Rör ner smöret.
  • Tillsätt vetemjöl och vänd ner det försiktigt i smeten så att det precis blandar sig.
  • Klä en form, 20 x 20cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter eller till en sticka kommer ur ren. Låt svalna helt i rumstemperatur.

Frosting

  • Smält den vita chokladen över vattenbad och ställ åt sidan.
  • Sikta florsockret i en bunke, tillsätt cream cheese och den smälta vita chokladen. Vispa ihop med ballongvisp eller elvisp tills allt blandat sig och inte är klumpigt.
  • Bred ut frostingen över den avsvalnade saffranskakan och toppa med finhackade tranbär. Skär i 12 bitar och servera.