Tårta med choklad och appelsinsmak
Skriv ut

Chokladtårta med apelsinkräm

En chokladtårta fylld med apelsinkräm med whiskeysmak, frostad med en marängsmörkärm med mjölkchoklad och toppad med mjölkchokladganache. 
Portioner 12 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Chokladbottnar, 3 st á 15 cm

  • 3,3 dl vetemjöl
  • 3,3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör osaltat och smält
  • 1,5 dl filmjölk eller yoghurt
  • 1,5 dl varmt vatten
  • 2 st ägg
  • 1 tsk vaniljpulver

Apelsinkräm med whiskey

  • 2,25 dl vispgrädde
  • 1 dl apelsinjuice färskpressad, ca 1 stor
  • 1 st apelsin skalet
  • 0,25 dl whiskey
  • 1,75 dl socker
  • 0,75 g vetemjöl
  • 0,25 tsk salt
  • 3 st äggulor
  • 1 msk smör osaltat
  • 0,25 tsk vaniljpulver

Swiss Meringue Milk Chocolate Buttercream

  • 3 st äggvitor
  • 1,7 dl socker
  • 190 g smör osaltat och rumstempererat
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 100 g mjölkchoklad smält och avsvalnad

Mjölkchokladganache

  • 75 g mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde cirka

Instruktioner

Chokladbottnarna

  • Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och ställ åt sidan. Vispa samman smör, filmjölk, vatten ägg och vaniljpulver. Gör en grop i de torra ingredienserna och häll i de blöta. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Smöra tre formar, 15 cm i diamater och kläd dem med bakplåtspapper i botten, bröa kanterna med kakao. Fördela smeten jämnt mellan formarna. Det går också bra att baka en botten  taget ifall du bara har en form. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Vänd bottnarna upp och ned på en platt yta direkt när de kommer ut ur ugnen. Det hjälper dem att bli platta på både över- och undersidan. Låt svalna helt.

Apelsinkrämen med whiskeysmak

  • Blanda ihop sockret, apelsinskalet och vetemjölet till vaniljkrämen i en kastrull. Vispa ner apelsinjuicen, whiskeyn och 0,25 dl av vispgrädden och vispa tills det är jämnt och slätt. Låt krämen koka upp under konstant vispning tills den tjocknat. Det tar några minuter. Vispa de tre äggulorna med resten av grädden i en annan bunke. Temperera äggvispet med lite av den tjocknade krämen. Om man värmer upp äggen för snabbt så bakas äggulan och då blir det inte gott så ta det lite i taget. När du fått ner ungefär halva krämen i äggvispet så kan du hälla det tempererade äggvispet försiktigt tillbaka i kastrullen. Rör om hela tiden. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm tills krämen tjocknat ytterligare. Den ska kännas lite som en pudding. Ta av från värmen och vispa ner smör och vaniljpulver. Låt svalna lite på köksbänken. Vispa upp den igen med jämna mellanrum så den inte sätter sig. Täck ytan med plastfolie och låt svalna helt i kylskåp. Det går med fördel att förbereda kvällen innan.

Swiss Meringue Milk Chocolate Buttercream

  • Dela smöret i kuber och ställ det åt sidan för att bli rumstempererat. I en glas- eller metalskål, vispa samman socker och äggvitor. Ställ över vattenbad och värm under omrörning till 60 grader. Häll över i mixer eller vispa med elvisp till maräng. Marängen ska vara glansig och forma mjuka toppar. Sänk hastigheten och vispa ner en kub smör i taget. Vispa tills krämen går ihop till en jämn och fluffig frosting. Tillsätt vaniljpulver och den avsvalnade mjölkchokladen. Vispa tills allt balndat sig. Se noteringar för mer tips.

Lägga ihop tårtan

  • Lägg en botten på ett tårtfat. Häll mrängsmörkrämen i en spritspåse och klipp av toppen, håler ska vara cirka 1-1,5 cm brett. Spritsa en kant runt bottnen och ställ den i kylskåpet för att stelna, det tar cirka 10-15 minuter. Bred sedan apelsinkräm inuti ringen formad av marängsmörkrämen, lägg på botten två också spritsa en ring med marängsmörkräm runt kanten. Ställ in i kylen för att stelna. Bred apelsinkräm inuti ringen med marängsmörkräm och lägg på den sista bottnen.
  • Bred ett tunt lager med marängsmörkräm runt hela tårtan. Ställ in den i kylen för att stelna. Fortsätt breda tunna lager mrängsmörkärm runt tårtan tills du är nöjd med tjockleken. Låt tårtan bli ordentligt stel och kall. Värm spateln eller bakskrapan under riktigt varm vatten, torka en torr och dra sedan runt hela tårtan för att jämna till det översta lagret ordentligt. Upprepa om det behövs. Ställ in tårtan i kylen igen.

Chokladganache och topping

  • Värm försiktigt mjölkchoklad och vispgrädde tills det smält och blandat sig. Ta av från plattan och låt svalna ordentligt tills det är rumstempererat. Plocka fram tårtan och häll försiktigt chokladganachen över tårtan, gör det lite i taget så att du kan kontrollera hur mycket som rinner ned över kanterna. Ställ tårtan i kylen och låt ganachen stelna.
  • Tänk på att alltid plocka fram tårtan i god tid innan servering så att den hinner blir rumsvarm!

Anteckning

För en utförlig guide på hur du gör Swiss Meringue Buttercream, se min steg för steg-guide. Där hittar du även tips på hur du kan rädda en marängsmörkräm som inte går ihop ordentligt.