Go Back
Skriv ut

Världens bästa tårtbotten

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 55 minuter

Ingredienser

  • 5 st ägg
  • socker
  • potatismjöl
  • vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Detta recept räcker till en springform som är 24 cm i diameter. Det är den vanligaste storleken på springform så chansen är stor att du har en hemma i skåpet. Du behöver också tre stora glas. Börja med att klä springformen med bakplåtspapper. Gör en botten genom att rita av ringen och klippa ut. Dela sedan ett bakplåtspapper längstgående så du får två långa remsor. Dessa användes för att klä kanterna. Bakplåtspappret måste vara högre än kanten på formen för tårtbotten kan ganska hög och risken finns att den reser sig ovanför formkanten. Smörj springformen med lite smör och tryck dit bakplåtspappret så håller det sig där det ska vara.
  • Knäck 5 st stora ägg i det ena glaset. Ställ det andra glaset precis jämte och mät upp socker till samma höjd som äggen. I det tredje glaset fyller du på med ungefär 1/3 potatismjöl och resten med vanligt vetemjöl. Istället för att måtta med decilitermått så använder vi ögonmåttet och måttar med glasen. Tillsätt sedan vaniljpulver och bakpulver i mjölglaset.
  • Häll ägg och socker i en bunke och vispa ordentligt tills det är vitt och pösigt. Och jag menar ordentligt. Det tar lång tid och ska bli väldigt fluffigt och vitt. Om du har en Kitchen Aid eller annan stående elektronisk mixer så går det här lätt och smidigt med en vanlig elvisp lovar du dig själv att börja lyfta tyngder nästa vecka. När du tror att det är färdigt, vispa några minuter till. Är du en lika otålig person som jag, vispa dubbelt så länge som du tror räcker. Vi talar alltså över 10 minuter med vanlig elvisp. Det är värt de extra minuterna!
  • Sikta ner mjölblandningen i de uppvispade äggen. Vänd ner allt med slickepott så att det blandar sig. Försök att inte röra för mycket, utan precis tills allt just blandat sig. Vispa absolut inte ihop det med elvispen! Ju mer du rör desto mer utvecklas gluten och då blir kakan seg, vilket vi absolut inte vill att vår tårtbotten ska bli. Häll smeten i din förberedda form och grädda längst ner i ugnen i cirka 35 minuter på 175 grader. En sticka ska komma ut ren när tårtbotten är klar.
  • Låt kakan svalna i ringen så håller den formen bättre. Vill du ha en riktigt snygg tårta så är det ett bra tips att vända botten upp och ned på ett fat och sedan spänna åt ringen runt omkring igen. Till detta behövs dock mycket god koncentration och simultanförmåga. Ett hett tips att är att inte glömma bort att formen är varm. Mycket varm. Jag hade blåsor på fingrarna i en vecka sist det hände.
  • Nu har du en perfekt tårtbotten! Låt kallna helt innan du skär i den. Fyll den och dekorera med precis vad du vill. Vill du ha chokladbottnar byter du bara ut 1/3 av vetemjölet mot kakao. Lätt som en plätt!