Go Back
Skriv ut

Ostbröd med örter

Portioner 6
Författare Danielle Schill

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 msk socker
  • 325 ml vatten fingervarmt
  • 0,5 msk olivolja
  • 500 g vetemjöl special

Fyllning

  • 0,5-0,75 dl persilja hackad
  • 0,5-0,75 dl basilika hackad
  • 0,5 dl rosmarin hackad
  • 1,5 msk smält smör + extra till formen
  • 200 g riven ost valfri sort

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det ljumna vattnet, vispa tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och olivolja samt hälften av mjölet. Börja arbete ihop till en deg och tillsätt mjöl i omgångar. Arbeta degen ordentligt tills den släpper från kanterna och är len och smidig. I maskin tog detta ca 10 minuter så för hand skulle det ta ungefär det dubbla. Täck med plastfolie och låt jästa till dubbel storlek, ca 1,5 timmar.
  • Smörj en brödform med smält smör. Lägg eventuellt i bakplåtspapper om du är rädd att brödet ska fastna. Hacka de färska örterna och blanda samman dem. Tillsätt eventuellt lite krossad vitlök ifall du vill ha ett vitlöksbröd. Kavla ut degen till en stor rektangel, den ska vara ungefär 5 mm tjock. Smöra degen med det smälta smöret. Fördela örter och riven ost jämnt över degen. Skär degen i långa strimlor, 6-7 cm breda. Dela strimlorna på hälften och lägg dem över varandra. Du har nu två stora längder som är varvade: deg, fyllning, deg, fyllning. Dela dessa i lagom stora delar så att de passar att ställa upp i brödformen. Jag delade mina i fyra. Sedan pressar du in alla degbitar så att de står på högkant efter varandra i formen.
  • Grädda i 200 grader i cirka 50 minuter. Brödet ska ha fått fin färg och vara genomgräddat. Låt svalna en stund i formen och plocka sedan ut det för att svalna helt på galler. Servera direkt eller frys ner det för att servera senare!