Bröd med zucchini
Skriv ut

Bröd med zucchini

Författare Danielle

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 3-4 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 1 st Zucchini grovt riven
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 6 dl dinkelsikt

Pensling

  • 1 st ägg
  • Krossade linfrön
  • Flingsalt

Instruktioner

  • Smula jästen i bunken till en degblandare. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den över jästen. Vispa tills jästen löst sig. Tillsätt oljan, salt och honung. Häll i mjölet lite i taget, arbeta degen ordentligt under tiden i degblandaren. Varva med den riva zucchinin. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa i en timme under bakduk.
  • Knåda degen på mjölat bakbord. Forma antingen till två limpor och lägg i två smorda brödformar eller dela degen i 24 st bitar och forma runda frallor. Det behövs ganska mycket mjöl för att degen inte ska kladda. Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö krossade linfrön och lite flingsalt över. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter för frallor och cirka 20-30 minuter för bröden. De ska ha fått fin färg och låta ihåligt när du knackar på botten av dem. Låt svalna på galler.