Go Back
Skriv ut

Havrelimpa

Författare Danielle

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 6 dl havregryn
  • 7 dl filmjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 msk olja
  • 1 dl havrekli
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 12-14 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Blanda havregrynen med varmt vatten, låt stå att svälla en stund. Värm filmjölken till cirka 37 grader och rör ut jästen i den. Blanda samman med havregrynen. Tillsätt sirap, olja, salt och havre kli. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en deg. Låt degen jäsa under plastfolie i cirka en timme eller tills den är dubbelt så stor.
  • Knåda degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Form till släta limpor och lägg dem i smörade brödformar. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla med vatten och strö över havregryn. Grädda i 230 grader i cirka 35 minuter. Sänk eventuellt temperaturen de sista 10 minuterna för att de inte ska bli brända. Låt svalna på galler.