Skriv ut

Mördegsskal med vaniljkräm och chokladganache

Portioner 25 st
Författare Danielle

Ingredienser

Chokladganache

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad

Mördegsskal

  • 150 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4,5 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,75 dl socker
  • 3 st äggulor
  • 4,75 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljpulver

Instruktioner

Chokladganache

  • Hacka chokladen fint och lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa ihop till en slät kräm. Ställ åt sidan så att det tjocknar och stelnar. Vispa upp den emellanåt så att den blir slät och jämn.

Mördegsskal

  • Häll i alla ingredienser i en mixer och mixa ihop till en deg. Smörj metallformar eller ställ papperformar i en minimuffinsplåt. Dela degen i 25 delar (fler om du använder minimuffinsformar) och tryck ut i formarna. Grädda i 175 grader nederst i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalan helt. När kakorna är kalla, håll formen upp och ned över handen och kläm försiktigt ihop den så att kakan lossnar.

Vaniljkräm

  • Vispa ihop vetemjöl och socker i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken. Värm under omrörning tills det tjocknat. Vispa samman äggulor och resten av mjölken. När vetemjölsmixen tjocknar tillsätter du den lite i taget till äggblandningen och vispar noga mellan varven. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp på nytt. Koka till det tjocknat. Ta av från plattan och vispa ner smör och vaniljpulver. Låt svalna något. Skeda upp vaniljkräm i mandelskalen och låt svalna helt.

  • När chokladganachen tjocknat, vispa upp den ordentligt så att den är slät. Häll den i en spritspåse med tyll och spritsa ganache över vaniljkrämen. Dessa kakor håller 3-4 dagar i kylskåp.