Skriv ut

Hallon och vaniljpaj

Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 12 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Pajskal

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 nypa salt
  • 1 st ägg
  • 2 msk vatten kallt

Hallonkompott

  • 400 g hallon frysta
  • 200 g syltsocker

Vaniljkräm

  • 1,75 dl socker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 4,75 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Hallongrädde

  • 3 dl grädde vispad
  • 0,5-1 dl hallonkompott

Instruktioner

  • Börja med att koka ihop hallonkompotten och låt svalna så att den tjocknar.
  • Mixa ihop pajdegen i en matberedare. Kavla ut den ganska tjockt och klä en pajform eller springform med degen. Skär bort deg som hänger över kanten. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills pajdegen fått lite färg. Men inte för mycket för då blir den torr och hård. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Spara ca 1 dl av hallonkompotten och bred ut resten i botten av pajskalet. Låt stå i kylen så att kompotten sätter sig.

Vaniljkräm

  • Blanda samman vetemjöl, socker, salt och hälften av mjölken i en kastrull. Låt koka upp och tjockna under omrörning. Vispa snabb samman äggulor och den resterande mjölken. När mjölblandningen tjocknat ordentligt, häll lite i taget ner i äggmixen och vispa noga för att temperera. När ungefär hälften av mjölblandningen är nedvispad så brukar det vara lagom tempererat. Häll då istället tillbaka äggmixern i kastrullen under omrörning. Låt koka upp så att krämen tjocknar igen. Ta av från värmen och vispa ner smöret och vaniljpulvret. Häll vaniljkrämen över hallonkompotten i skalet. Var försiktigt när du häller och breder ut den så att det blir två lager som inte blandas allt för mycket. Låt svalna helt i kylskåp.

Innan servering

  • Vispa grädden så att den är fast. Vänd ner kompotten du sparat så att det blir en hallonmousse. Bred över pajen och servera direkt!