Skriv ut

Rabarberpaj

Portioner 12 portioner
Författare Danielle

Ingredienser

Pajskal

  • 150 g smör osaltat
  • 4,75 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 st ägg
  • 1-2 msk kallt vatten

Vaniljkräm

  • 1,75 dl socker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk salt
  • 4,75 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 1 msk osaltat smör
  • 1 tsk vaniljpulver

Rabarberfläta

  • 800 g Rabarber
  • 1 del socker
  • 2 delar vatten

Instruktioner

  • Blanda ihop de torra ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tillsätt smöret och tänk på att det ska vara kylskåpskallt. Mixa till en smulig massa, Tillsätt äggen och vattnet och mixa ihop tills det nästan blandat sig. Häll ut på köksbänken och tryck ihop till en deg. Plasta degen och lägg den i kylskåpet i minst 30 minuter. Kavla ut degen ganska tjockt på ett mjölat bakbord. Klä en pajform med lite högre kanter eller en spingform med pajdegen. Jämna till kanterna. Ställ tillbaka in i kylskåpet (eller fuska lite med frysen). Pajskalet ska vara kylskåpskallt när det gräddas för att få rätt frasighet. Grädda pajskalet i ca 20 minuter i 175 grader. Det ska vara frasigt och genomgräddat men inte ha fått för mycket färg.

Vaniljkräm

  • Blanda ihop sockret och vetemjölet till vaniljkrämen i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken och vispa tills det är jämnt och slätt. Låt krämen koka upp under konstant vispning tills den tjocknat. Det tar några minuter. Vispa de tre äggulorna med resten av mjölken i en annan bunke. Temperera äggvispet med lite av den tjocknade krämen. Om man värmer upp äggen för snabbt så bakas äggulan och då blir det inte gott så ta det lite i taget. När du fått ner ungefär halva krämen i äggvispet så kan du hälla det tempererade äggvispet försiktigt tillbaka i kastrullen. Rör om hela tiden. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm tills krämen tjocknat ytterligare. Den ska kännas lite som en pudding. Fördela vaniljkrämen i skalet och låt svalna på köksbänken.

Rabarberfläta

  • Skiva rabarbern i medeltunna band med hjälp av en mandolin. Koka upp sockerlag, 1 del socker till 2 delar vatten, sänk temperaturen och låt sjuda. Lägg ner rabarbern så att den täcks och låt dem sjuda tills de blivit lite mjuka och böjliga. Plocka upp med hålslev och låt svalna lite på en plåt. Lägg ut remsorna i ett lager så att det täcker pajformen. Vik upp varannan remsa på mitten och lägg en nya remsa tvärs över, vik tillbaka remsorna. Fortsätt med motsvarande remsor och upprepa tills du fått ett lock med flätad rabarber som täcker pajformen. Lägg det över pajskalet fyllt med vaniljkräm och klipp bort överflödet med sax. Pensla rabarbern med sockerlagen och låt kallna i kylskåpet. Om pajen är svår att skära upp sedan så kan man klippa rabarbern med sax.